Photo
Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2013
De muziek van 2013 / 31 december 2013

Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om op het afgelopen jaar terug te kijken. Deze keer doe ik dat (net als vorig jaar) door alle muziek van 2013 op een rijtje te zetten, en in mijn geval gaat het dan om de muziek die wij dit jaar binnen hebben gekregen (er zit dus vrij veel muziek tussen die al een paar jaar eerder gemaakt is).

De favoriete muziek van Daphne is nog steeds wel K3 en Kinderen voor Kinderen. Myrthe vindt Kinderen voor Kinderen ook nog steeds leuk, maar zet ook graag andere muziek op, en dit jaar was dat vrij veel David Guetta (samen met Sia). Ellen heeft weer veel naar Adele en The Script geluisterd (al kan dat ook komen omdat Myrthe dat vaak voor haar opzet). Ik luisterde dit jaar graag naar Iamthemorning, gevolgd door Unwoman, Eluveitie, Kim Boekbinder (The Impossible Girl) en Lahannya. En ik vind Omnia zo leuk dat we naar een concert zijn geweest.

Myrthe haalt zwemdiploma C / 16 december 2013
Myrthe met haar zwemdiploma C

Myrthe heeft vandaag met schoolzwemmen, samen met vier andere kinderen uit haar klas, haar zwemdiploma C gehaald!

Omnia in Schouwburg Lochem / 14 december 2013
Podium van Omnia

Dit weekend logeren de meisjes een nachtje bij oma in Nijverdal, want Ellen en ik gaan naar een optreden van Omnia in de Schouwburg van Lochem. Voordat we naar het optreden gaan, brengen we de spullen naar hotel Paasberg, waar we de komende nacht zullen slapen, en gaan we een smakelijk hapje eten bij de EetGallerie naast de schouwburg.

Na het eten gaan we de zaal in, waar een bont gezelschap van Omnia-fans en theater- bezoekers wacht op het optreden van Omnia. Het optreden van Omnia is geweldig! De muziek komt live erg goed over. Ze spelen een hoop verschillende nummers, met uiteraard een groot aantal verschillende instrumenten. Voor mij was het hoogtepunt van de avond Toys in the Attic, wat live nog beter was dan op het album Wolf Love.

Functional Programming in Scala afgerond / 26 november 2013

Een paar maanden geleden ben ik begonnen met de online cursus Functional Programming in Scala op Coursera.org. De cursus wordt gegeven door Martin Odersky, één van de grondleggers van de functionele programmeertaal Scala, en bestaat uit online college en programmeer-opdrachten.

Na zeven weken flink studeren heb ik de cursus afgerond. En vandaag heb ik het certificaat, mijn Statement of Accomplishment, ontvangen met een score van 99,9%.

Nachtwandeling door Sonsbeek / 31 augustus 2013

Pinkenbiest wil een album met liedjes maken, ze proberen hiervoor via Voordekunst.nl geld op te halen. Wij hebben ook een bijdrage gedaan, en mogen daarom mee met de nachtwandeling door Sonsbeek. De nachtwandeling wordt begeleid door de boswachter van Sonsbeek, Jeroen, en het wordt opgefleurd met pop-up cabaret van Pinkenbiest.

Ik heb een muts / 10 augustus 2013

In april had ik meegedaan aan een Kickstarter-project Ricefield Collective: Knit 4 Life om mensen in de Filipijnen een aanvullende bron van inkomsten te geven door het maken en verkopen van mutsen. En nu, midden in de zomer, heb ik mijn muts gekregen!

De muts van Ricefield Collective

Behalve de muts, die ik zelf erg mooi vind, zit er ook nog een zakje bij om de muts in te bewaren, een kaartje van de maker van de muts en een Ricefield Collective foto.

Het Kickstarter-project heeft geleid tot Ricefield Collective, een project met webshop waar allerlei gebreide produkten gekocht kunnen worden.

Myrthe haalt zwemdiploma B / 22 juni 2013
Myrthe met haar zwemdiploma B

Myrthe heeft vandaag, samen met heel veel andere kindjes, haar zwemdiploma B gehaald!

Word Realms uitgespeeld / 19 juni 2013
Word Realms

Bijna een jaar geleden (op 21 juni 2012) heb ik een bijdrage gedaan aan het Word Realms-project op Kickstarter.com. Een tijdje terug heb ik het resultaat van dit project, de computer-game Word Realms ontvangen.

Word Realms is een soort role-playing game (met weinig role-playing, maar wel met allerlei karakter-eigenschappen) waarbij je monsters moet verslaan door woorden te maken met de beschikbare letters. Het is een leuk spel, en hopelijk verbetert het mijn Engelse woordenschat ook nog iets.

Vandaag heb ik het spel eindelijk uitgespeeld!

Serveertip op witte kaas / 18 juni 2013
Serveertip op witte kaas

De serveertip op de verpakking van deze witte kaas is voor mij echt een bron van inspiratie.

Tuintopia programmeerwedstrijd op Tweakers.net / 16 juni 2013
Tuintopia screenshot

Hoewel ik anderhalve maand geleden ben begonnen aan mijn programma voor de Tuintopia programmeerwedstrijd op Tweakers.net, moet ik vandaag toch weer flink doorwerken om mijn inzending voor de deadline in te sturen. Uiteindelijk heb ik mijn programma drie uur voor het verstrijken van de deadline ingestuurd. De uitslag van deze programmeerwedstrijd komt waarschijnlijk eind juli.

Mijn inzending is een Java-programma dat door middel van verschillende algoritmes (een depth-first zoek-algoritme, een genetisch algoritme en een random zoek-algoritme) de beste oplossing probeert te vinden. Deze algoritmes worden ieder op hun eigen thread uitgevoerd en delen zo nu en dan de beste oplossing om elkaar op weg te helpen. Bij mijn test-runs blijkt dat het zoek-algoritme doorgaans een hele goede basis levert voor de genetische algoritmes.

Door de deadline is heb ik helaas ook een paar zaken niet kunnen doen. Het zoek-algoritme had nog veel verbeterd kunnen worden, en ook op het gebied van performance was er nog winst te behalen door caching te vervangen door pre-calculated waarden. Toch is het een leerzame opdracht en heb ik weer wat nuttige dingen geleerd over de performance en de Java hotspot-compiler.

Tuintopia kaartspel

Uiteindelijk worden er acht oplossingen ingestuurd. Van deze acht deelnemers ben ik derde geworden. Begin oktober heb ik de derde prijs ontvangen: het Tuintopia kaartspel.

Naar de Efteling / 30 mei 2013
Het Sprookjesbos van de Efteling

De meisjes hebben vandaag een studiedag, en we grijpen deze kans om een dagje naar de Efteling te gaan. Het weer is redelijk goed, zo nu en dan zonnig en veel beter dan voorspeld.

We beginnen de dag uiteraard in het Sprookjesbos. Als we alle sprookjes hebben gezien, maken we een ritje met de stoomtrein om het park. Naast het station is de Droomvlucht, dus daar gaan we vervolgens in (en nog een tweede keer, omdat het zo mooi en rustig is). Na een bezoek aan Villa Volta gaan we via het Land van Laaf (dat half dicht is in verband met onderhoud) naar de Vogel Rok-achtbaan (die dicht is in verband met onderhoud). Daar zijn wel de ketels van Monsieur Cannibale, een leuke draaimolen waarbij de bakjes zelf ook weer ronddraaien. Daarna gaan we een ritje maken in Carnaval Festival, wat ook leuk is voor mensen die niet van carnaval houden.

Monsieur Cannibale op de Efteling

Dan lopen we door naar de verste hoek van het park, om een ritje te maken in de oldtimers. Myrthe mag sturen en Daphne zit achterin te huilen omdat zij wil sturen. We maken dus nog een tweede ritje met Daphne achter het stuur. Vanuit de oldtimers zagen we de schommelboot de Halve Maen, en dat is de volgende attractie die we bezoeken (we zitten in het midden). Myrthe en Marijn gaan in Joris en de Draak, terwijl Daphne en Ellen buiten wachten. Na een enerverende rit maken we een rondje in de Polka Marina. Het begint al laat te worden, dus we lopen voorzichtig richting de uitgang, maar maken nog wel een boottochtje over het meer en gaan een keer de lucht in met Pagode. Voordat we wat gaan eten, kunnen we nog met Fata Morgana mee. Dat vinden de kinderen waarschijnlijk de engste attractie waar ze vandaag in zijn geweest (vooral het valhek halverwege de tocht).

We eten wat frites bij De Steenbok en zien de watershow Aquanura, voordat we het park verlaten en weer naar huis gaan. Het was erg geslaagd!

Bijdrage aan Pinkenbiest - Voorvocht & Vaderland / 10 mei 2013
Pinkenbiest

Ieder H80 festival ga ik met veel plezier naar een voorstelling van Pinkenbiest. Zij wisselen leuk cabaret af met scherpe liedjes. Ook dit jaar is er weer een voorstelling van Pinkenbiest, en dit jaar staat de voorstelling in het teken van hun album met liedjes. Deze cd proberen ze te realiseren door middel van crowdfunding.

Als Pinkenbiest dan probeert om een cd genaamd Voorvocht & Vaderland met deze mooie liedjes te crowdfunden via Voordekunst.nl, dan doe ik uiteraard mee!

Het lukt uiteindelijk niet om het doelbedrag binnen te halen, maar het project weet wel meer dan 90% van het doel te behalen. Pinkenbiest verwacht dat zij, dankzij slimme bezuinigingen en sterke onderhandelingen, hiermee genoeg geld hebben om hun album te kunnen realiseren.

H80 Festival / 9 mei 2013 - 12 mei 2013
H80 Festival

Dit jaar is de vijfde editie van het H80 festival, en Ellen en ik zijn er bij!

Donderdag beginnen we met Melea, een voorstelling van Theatergroep Ranja voor de kinderen over de emancipatie van robots. De voorstelling zit goed in elkaar en Myrthe en Dahpne vinden het erg leuk.

Vrijdag heb ik de leuke, merkwaardige voorstelling van De Wolven gezien, terwijl Ellen met de meisjes een doosje aan het versieren was bij de Kinderlokker. 's Avonds ga ik alleen naar de voorstelling van Pinkenbiest, terwijl Ellen bij de kinderen thuis blijft.

Zaterdag regenen we heel toepasselijk weg bij een voorstelling over de camping, waarna we enkele spannende minuten beleven in de RollerCoaster Adventure 4D.

Zondag maken Myrthe en Daphne een mooie hoed, terwijl ik naar de Jackpot van Tukkersconnexion kijk. En we sluiten het festival af met een leuk, spectaculair en geweldige circus-voorstelling van Le cirque du Platzak. De combinatie van humor en spannende acts maken dit het hoogtepunt van deze editie van het H80 festival!

Enterprise JavaBeans Developer certificering gehaald / 28 maart 2013

Vandaag heb ik na drie maanden flink studeren de Java EE 6 Enterprise JavaBeans Developer certificering gehaald. Het is weer een mooie dag!

Boekenman: een superheld op een boekenlegger / 16 maart 2013
Boekenman boekenlegger
Boekenman boekenlegger

Myrthe wilde graag zelf een boekenlegger maken, en dat inspireerde mij ook om eens een boekenlegger te ontwerpen. Hiernaast staat het resultaat: Boekenman! Boekenman is een echte superheld, hij verslindt boeken.

Deze Boekenman boekenlegger is een poging om door middel van gamification kinderen uit te dagen om te gaan lezen. Ze kunnen net als Boekenman boeken lezen, en de boeken die ze uitgelezen hebben, kunnen ze achterop de boekenlegger noteren. Als er tien boeken uitgelezen zijn, dan is de boekenlegger vol. Een volle boekenlegger zou al voldoende beloning moeten zijn, maar er kan altijd een klein cadeautje aan gekoppeld worden.

K3 in de IJsselhallen / 16 maart 2013
K3

Vandaag gingen Ellen en ik met de meisjes naar een optreden van K3. Nadat we flink waren afgezet bij het parkeren (dat kostte 10 euro), gingen we de IJsselhallen in voor het optreden.

Het optreden was erg goed. Myrthe en Daphne vonden het erg leuk, Ellen en ik vonden dat ze goed zongen, en de kleding en het decor was ook erg fraai gedaan (de achtergrond bewoog en veranderde steeds). Na afloop hebben we nog twee posters gekocht als aandenken.

Mooi maar oneetbaar brood / 17 en 18 februari 2013
Brood 2.0

Het idee was heel eenvoudig: 1) Koop een ronde cakevorm. 2) Maak een brood. Helaas is alleen de eerste stap gelukt.

Op basis van een recept uit het boek De dikke vegetariër heb ik zaterdag geprobeerd om een brood te bakken. Het brood ziet er fantastisch mooi uit, maar het is erg hard van buiten en niet gaar van binnen.

Zondag heb ik het nogmaals geprobeerd met de helft van de ingrediënten met de hoop dat de binnenkant wel gaar zou worden, maar dat is helaas ook niet gelukt.

Bijdrage aan Open Source Death Star / 17 februari 2013

Eindelijk wordt de bescherming van de Aarde tegen gevaar vanuit het heelal serieus genomen. Met behulp van een project op Kickstarter.com probeert men om een Open Source Death Star te realiseren. Bij het ontwerp van deze Death Star wordt bovendien rekening gehouden met de zwakke plekken van de originele Death Star:

"Correct me if I'm wrong, but wasn't the downfall of the first Death Star due to open source plans?

No, the first Death Stars was closed source and the theft of the plans resulting in the loss of many Bothan lives. Had the previous Death Star plans been more open, someone might have spotted the obvious design flaw. We believe that an open source project is safer, cheaper and better for everyone."

Valentijnscake voor Ellen / 13 februari 2013
Valentijnscake

Myrthe, Daphne en ik hebben een Valentijnscake voor Ellen gemaakt. Myrthe heeft de kleur van het glazuur uitgezocht en goed geholpen met het maken van de cake, en Daphne heeft ook geholpen met het versieren.

Myrthe en Daphne op de ijsbaan / 26 januari 2013
Myrthe en Daphne op het ijs

Vandaag gaan we, nu het nog kan, naar de ijsbaan. Ellen, Myrthe en Daphne hebben schaatsen mee, en ik ga mee om de meisjes een beetje te coördineren.

Myrthe en Daphne vinden het erg leuk en Ellen is ook heel blij met haar nieuwe schaatsen.

Myrthe haalt zwemdiploma A / 19 januari 2013
Myrthe met haar zwemdiploma A

Myrthe heeft vandaag, samen met heel veel andere kindjes, haar zwemdiploma A gehaald!

Plakbandrolhouder / 7 januari 2013
Plakbandrolhouder

Ik heb vandaag waarschijnlijk al de miskoop van het jaar gedaan: Er passen geen normale rollen plakband in deze V&D plakbandrolhouder, maar alleen hele kleine rolletjes. Een beetje normale rol plakband loopt vast op de onderkant van de houder en wil vervolgens niet afrollen als je aan het plakband trekt.

Nieuwjaarsborrel / 1 januari 2013
Nieuwjaarsborrel

Om het nieuwe jaar goed te beginnen, hebben Ellen en ik een aantal Arnhemse vrienden uitgenodigd voor een nieuwjaarsborrel. Ellen en ik verzorgden drinken en wat hapjes, maar in de uitnodiging schreven we ook dat mensen iets te eten mee mochten nemen.

En dat is ook gebeurd: Michiel heeft een overheerlijke makreelsalade gemaakt, Jochem en Natascha namen appelbeignets mee, Frank en Olga hadden poffertjes voor de kinderen gekocht, en Michael en Kristine hadden heel erg veel saucijzenbroodjes meegenomen. Dit werkte zo goed dat er al werd geopperd om volgend jaar de hele borrel als American Party op te zetten.

Het was, misschien wel mede dankzij het overvloedige eten, erg gezellig. Er waren echter nog wel wat mensen die een zware nacht hadden gehad en wat rustig aan deden met drank, dus de drie flessen wijn zitten nog dicht.