Photo
Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2021
De muziek van 2021 / 31 december 2021

Het einde van het jaar is nog steeds een mooi moment om op het afgelopen jaar terug te kijken. Deze keer doe ik dat (net als de afgelopen jaren) door alle muziek van dit jaar op een rijtje te zetten. In dit geval gaat het dan om de muziek die wij dit jaar binnen hebben gekregen (er zit dus vrij veel muziek tussen die al een paar jaar eerder gemaakt is).

De favoriete muziek van Myrthe en Daphne is dit jaar nog steeds voornamelijk Top 40 muziek via Spotify. Ellen luistert vooral naar de radio, via de kabel of via internet (Serious Request heeft dagenlang opgestaan, inclusief beeld, via de livestream).

En Marijn luisterde volgens Last.fm dit jaar verreweg het meest naar Blackbriar. Daarnaast luisterde Marijn ook naar Marina (met of zonder Diamonds), The Dreamside en Foxes. Verder staan Froukje en Inge van Calkar, Tori Amos, Midlake en Agnes Obel volgens Last.fm in de top 10. Het beste album was volgens Marijn The Cause of Shipwreck van Blackbriar (die in oktober ook een geweldig optreden in Luxor Live gaven), gevolgd door Ancient Dreams in a Modern World van Marina. Aan het einde van het jaar kwam ook Ocean To Ocean van Tori Amos uit, maar die heeft te weinig tijd gehad om zich in de top te nestelen.

Voorstelling van Najib Amhali / 2? november 2021

Ellen en ik gaan vanavond naar een voorstelling van Najib Amhali. Deze voorstelling is ter voorbereiding van zijn oudjaarsconference bij SBS6, en aangezien dit jaar nog een maand duurt zal er vast nog wel wat aan de conference aangepast worden. Desalniettemin was het erg leuk!

Landal Party / 4 november - 7 november 2021

Dit weekend is het weer tijd voor de Landal Party. We gaan deze keer een lang weekend, we vetrekken op donderdagavond na het eten al naar Landal. We spelen dit lange weekend voornamelijk Anno 1800, The Division 2 en Need For Speed Hot Pursuit Remastered. We hebben nog heel even Diablo III gedaan, maar dat wist ons deze keer niet helemaal te grijpen.

Naar Avonturenpark Hellendoorn / 29 oktober 2021

We sluiten de herfstvakantie af met een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn. We gaan op de vrijdag voor Halloween. Het park is mooi aangekleed en bovendien lekker rustig. In de ochtend kunnen we soms zelfs blijven zitten in de achtbaan, en aan het einde van de dag wordt het zo rustig dat we zelfs in de beide wildwaterbanen kunnen blijven zitten voor een tweede ritje. Het is ook niet druk bij Tarantula Magica, een attractie die heel hard rond draait en waare Daphne ontdekt dat je er toch wel misselijk van kunt worden als je er vijf keer achter elkaar in gaat. Uiteindelijk hebben we bijna alle attracties gedaan, inclusief het spookhuis dat speciaal voor Halloween was gemaakt.

Naar Texel / 24 oktober - 27 oktober 2021
Foto van steiger op Texel

Vorig jaar zouden we een paar dagen naar Texel gaan, maar hebben we dat geannuleerd vanwege corona. Dit jaar gaan we eindelijk wel een paar dagen naar Texel. We overnachten in de Stayokay in Den Burg en hebben twee hele dagen om Texel te verkennen.

De eerste dag beginnen we bij Ecomare.

Foto van kerkje op Texel

De tweede dag gaan we fietsen.

Foto van strand met vuurtoren op Texel
Optreden van Maan / 15 oktober 2021
Foto

Binnen een week ga ik alweer naar Luxor Live. Deze keer is het een optreden van Maan in de grote zaal van Luxor Live en ga ik met Myrthe en Julie, een vriendin van Myrthe.

Het voorprogramma Fokke Simons vind ik niet echt leuk (en Myrthe is ook niet heel enthousiast). Gelukkig is het na een half uurtje voorbij.

Het optreden van Maan is echt heel goed. Ze zingt een groot aantal bekende nummers, zoals Onverstaanbaar, Ze huilt maar ze lacht, en Blijven slapen (zonder Snelle). De echte fans kunnen deze liedjes allemaal meezingen (een klein meisje zingt zelfs een liedje mee op het podium). Tussen de liedjes door (maar ook tijdens het zingen) zoekt Maan echt contact met het publiek. Ze vertelt dat dit haar eerste optreden is sinds de tour is stilgelegd vanwege corona en dat ze heel blij is om weer op het podium te staan.

Na afloop wil Myrthe toch graag een hoody van Maan kopen en staan we nog een flinke tijd in de rij voor een hoody met handtekening voor Myrthe, en een gesigneerde cd voor mij.

Optreden van Blackbriar / 10 oktober 2021
Foto van Blackbriar

Ik ga alweer op zondagavond naar een optreden in Luxor Live. Deze keer is het een optreden van Blackbriar in het bovenzaaltje, met in het voorprogramma Aeranea. Ik heb Blackbriar al een paar keer eerder live gezien, maar altijd als voorprogramma of als onderdeel van een aantal optredens. Dit is de eerste keer dat Blackbriar de hoofd-act is.

Aeranea is het voorprogramma. Ze maken best leuke muziek, maar ik wacht toch vooral op Blackbriar.

Blackbriar is fantastisch! De songs zijn geweldig, en de uitvoering is subliem. Ze spelen de meeste songs van hun album The Cause of Shipwreck en een hoop oudere songs. En gelukkig was Deadly Diminuendo ook één van de songs die ze hebben gespeeld. Na afloop heb ik een cd gekocht voor mijn vader in de hoop dat hij het ook mooi vindt.

Intouchables in Pathé / 13 september 2021
Intouchables filmposter

Ellen heeft twee kaartjes gewonnen voor de film Intouchables in Pathé. De kinderen hoeven deze film niet zo nodig te zien, dus Ellen en ik gaan samen. We hebben de film lang geleden al een keer gezien. Ellen kan zich er niets meer van herinneren en ik vind het geen probleem om de film nog een keer te zien, want het is een leuke film.

Als we aankomen krijgen we gratis drinken, popcorn en een goodiebag, en vervolgens gaan we de zaal in. Ik ben toch nog wel wat stukken van de film vergeten, maar de hoofdlijnen van het verhaal herken ik nog wel. Dat maakt niet uit, het is een geweldige film, de chemie tussen de hoofdrolspelers is super, en de grappen zijn erg goed. Het was een hele geslaagde avond.

Show van Inge van Calkar / 12 september 2021
Foto van Inge van Calkar

Op zondagavond ga ik naar een show van Inge van Calkar, de Magical Rollercoaster Live Experience in Luxor Live. In verband met corona is het een zit-concert. En dat is jammer, want de muziek van Inge van Calkar en haar band, inclusief twee danseressen, is erg aanstekelijk. Het kost me moeite om te blijven zitten terwijl de energie van het podium spat. Het is een geweldige show waarbij de meeste songs van haar album Reset en ep Full Color gespeeld worden. Na afloop koop ik deze cd's met handtekening als aandenken aan deze mooie avond (en uiteraard ook om naar de luisteren).

Cursus Creativity for Coders afgerond / 25 augustus 2021
Creativity for Coders logo

Vandaag heb ik de cursus Creativity for Coders: How to Create Ideas from Scratch van Yann Burrett op Udemy afgerond. Volgens het certificaat heb ik 2½ uur over deze cursus gedaan.

Vakantie naar Lauwersoog / 30 juli - 6 augustus 2021

We gaan een weekje op vakantie naar een stacaravan op een camping in Lauwersoog (in Groningen naast het Lauwersmeer).

Op zondag gaan we in de regen naar het Forum in de stad Groningen. In dit gebouw zit onder andere Storyworld ("Het museum voor strips, animatie en games"), en er is een tijdelijke tentoonstelling van Aardman, de makers van onder andere Walace & Gromit en Shaun the Sheep. We beginnen met Storyworld. Hier zien we hoe strips, animaties voor tekenfilms, en games gemaakt worden. Het is redelijk interactief en gelukkig niet erg druk, dus we kunnen veel dingen zelf proberen. Vervolgens gaan we naar de tentoonstelling van Aardman, waar allemaal tekeningen en zelfs decors van hum films te zien zijn (zoals de boot van Pirates! Band of Misfits).

Op dinsdag gaan we wadlopen. Zaterdag ging het wadlopen niet door vanwege het slechte weer, maar gelukkig kon Ellen nog snel een nieuwe, extra ingelaste tocht boeken op dinsdag. De tocht begint midden in de Waddenzee op de zandbank Brakzand, en van daar lopen we zo'n 10 kilometer naar Schiermonnikoog. Het eerste uur lopen we vooral over de zandbank en dat gaat heel soepel. Het tweede uur zijn we vooral bezig om tussen en door geulen dichter naar Schiermonnikoog te lopen. Dit is het avontuurlijkste stuk. Onze gids vindt de juiste oversteekplaatsen dus het water komt niet hoger dan mijn middel. We zien een andere groep op een andere plaats een geul oversteken die tot hun nek in het water staan. Het derde uur van de wandeling is het zwaarst. We lopen redelijk evenwijzig aan de kust naar de plek waar we aan land gaan. Iedereen is moe en sommige mensen beginnen wat last te krijgen van hun schoenen en al het zand wat erin terecht is gekomen, en dit stuk van de tocht is het minst spectaculair. Als we op het eiland aankomen kunnen we met de bus naar het dorpje om wat te drinken voordat we weer op de veerboot naar het vaste land stappen.

Op donderdag is Ellen jarig en gaan we lunchen bij een restaurant aan de andere kant van het Lauwersmeer. Op de terugweg naar de camping eten we een heerlijk ijsje bij een heel mooi ijskraampje.

A Short Hike uitgespeeld / 27 juli 2021

Vandaag heb ik de game A Short Hike uitgespeeld.

Rondleiding door nieuwe zwembad Valkenhuizen / 5 juli 2021

Er is een nieuw zwembad aan sportcomplex Valkenhuizen gebouwd, en de hoofdingang heeft een flinke upgrade gekregen. Helaas is dit ten koste gegaan van de squashbaan en is er ook geen kleuterbadje of glijbaan meer bij het nieuwe zwembad.

Vanavond krijgen groepjes mensen, waaronder Ellen en ik, een rondleiding door het gebouw. Naast de nieuwe hoofdingang is er kantoorruimte gemaakt op de tweede verdieping waar Sportbedrijf Arnhem zich heeft gevestigd. Ook de entree van de kantine is een stuk mooier geworden. Het was een interessante rondleiding en de aanpassingen zijn een mooie verbetering van Valkenhuizen.

Concert van Kingfisher Sky / 2 juli 2021
Foto van Kingfisher Sky

Het is al een paar keer niet gelukt om een concert van Kingfisher Sky te zien, en ook dit concert is vanwege covid-19 al een paar keer uitgesteld, maar vanavond ga ik naar Kingfisher Sky! Vanwege de corona-maatregelen is het aantal bezoekers beperkt en heeft iedereen een vaste zitplaats.

Het voorprogramma werd verzocht door Kristoffer Gildenlöw. Het was niet helemaal de muziek waar ik enthousiast van word, maar hij speelde goed.

Kingfisher Sky mist twee leden van de band, die zitten in de lappenmand. Hierdoor moeten ze wat improviseren (de drummer speelt voornamelijk gitaar), maar het resultaat is een bijna akoestisch, heel intiem concert.

Ze speelden een aantal songs van verschillende albums, inclusief hun nieuwe ep Rise, zoals Edge of Insanity, Balance of Power, Big Fish, Strength of the Endless, The Grey Fields, en Rain on Your Parade. Alle songs waren goed, maar The Craving en King of Thieves waren voor mij de hoogtepunten van de show.

Ik was erg onder de indruk van het concert en hoop ze snel nog een keer alle zes op het podium te zien. Als aandenken heb ik hun nieuwe ep Rise gekocht (met hun handtekeningen erop).

Online concert van Nightwish at The Islanders Arms / 28 mei - 30 mei 2021
Foto van Nightwish op de televisie

Dit weekend geeft Nightwish twee online concerten: An Evening with Nightwish in a Virtual World/at The Islanders Arms. Het eerste concert is op vrijdagavond vanaf 20:00 en het tweede concert is in de nacht van zaterdag op zondag vanaf 2:00. De concerten zouden eerst op 12 en 13 maart gehouden worden, maar zelfs online concerten worden in deze tijden uitgesteld.

Cursus Introduction to Kotlin for Java Developers afgerond / 28 mei 2021
Introduction to Kotlin for Java Developers logo

Vandaag heb ik de cursus Introduction to Kotlin for Java Developers van Dmitri Nesteruk op Udemy afgerond. Volgens het certificaat heb ik 5 uur over deze cursus gedaan.

Cursus Ansible for the Absolute Beginner afgerond / 21 april 2021
Ansible for the Absolute Beginner logo

Vandaag heb ik de cursus Ansible for the Absolute Beginner van Mumshad Mannambeth op Udemy afgerond. Volgens het certificaat heb ik 2½ uur over deze cursus gedaan.

Ansible kan gebruikt worden om computers vanuit een centrale computer te beheren, zonder dat er allemaal software op de beheerde computers geïnstalleerd hoeft te worden. Ansible kan wel Windows machines beheren, maar de Ansible Control Machine moet een Linux machine zijn. Het is dus helaas niet te gebruiken om je eigen Windows computer (opnieuw) te installeren, behalve als je gebruik maakt van Windows Subsystem for Linux (op Windows 10) of door Cygwin te gebruiken. Of misschien kan ik met Python zelf een soort hele beperkte Ansible-variant maken voor Windows. Ansible is ook in Python geschreven, dus technisch is het zeker mogelijk.

Hartstocht / 10 april 2021

Vandaag lopen Ellen en ik 10 km voor de Hartstocht.

De maand van de Docker-containers / maart 2021
Red Hat OpenShift logo

In maart volg ik verschillende cursussen die te maken hebben met Docker-containers. Ik begin met een cursus van een week van Red Hat over OpenShift, en de weken erna volg ik twee cursussen via Udemy over respectievelijk Kubernetes en OpenShift. Kubernetes is een platform voor het beheren van een groot aantal Docker containers, en OpenShift is een aanvulling op Kubernetes om dit platform beter geschikt te maken voor software development.

De cursus van Red Hat over OpenShift is samengesteld uit twee bestaande OpenShift cursussen. De cursus is, zoals alles op dit moment, online. Hierdoor mis ik grotendeels de interactie met de andere cursisten. De inhoud van de cursus is interessant. Omdat er twee cursussen zijn samengevoegd is er helaas niet veel tijd voor oefeningen.

Kubernetes for the Absolute Beginners logo

Omdat OpenShift gebruik maakt van Kubernetes wil ik hier nog iets meer van weten. Hiervoor volg ik de cursus Kubernetes for the Absolute Beginners van Mumshad Mannambeth op Udemy. Door deze cursus krijg ik een beter beeld welke functionaliteit door Kubernetes geleverd wordt, en wat OpenShift hier nog aan toe voegt. Ondanks dat het een korte cursus voor beginners is wordt er wel iets over de onderliggende techniek verteld (bijvorobeeld dat Linux namespaces gebruikt worden om projecten van elkaar te scheiden). Volgens het certificaat heb ik 5½ uur over deze cursus gedaan.

OpenShift for the Absolute Beginners logo

Mumshad Mannambeth heeft ook een OpenShift-cursus op Udemy staan, dus na de Kubernetes-cursus besluit ik om deze OpenShift for the Absolute Beginners cursus ook te volgen. Dankzij de OpenShift cursus van Red Hat hoor ik niet heel veel nieuwe dingen, maar de cursus is toch een goede herhaling. Onderwerpen worden soms net iets anders uitgelegd, en omdat ik net de Kubernetes cursus heb gevolgd kan ik sommige zaken iets beter plaatsen. Volgens het certificaat heb ik deze cursus in 3 uur afgerond.

Mijn haren flink ingekort / 27 maart 2021

De afgelopen tijd liep ik rond met een echt corona-kapsel, mijn haar was flink lang geworden. Om het probleem eens flink aan te pakken heb ik een tondeuse gekocht. Vandaag heeft Ellen de lengte van mijn haren teruggebracht tot 2 cm. Het plan was om mijn haar eventueel nog verder in te korten als het niet mooi werd, maar het is best acceptabel.

Geen ruzie meer met mijn CapsLock toets / 6 maart 2021
CapsLocker icoontjes

Ik heb altijd ruzie met mijn CapsLock toets. Ik maak ongeveer één keer per jaar bewust gebruik van deze toets. Maar ik denk dat ik er gemiddeld ook een paar keer per dag ongewenst gebruik van maak, vooral als ik iets te enthousiast een A probeer in te drukken. Ik heb geprobeerd om een instelling of programma te vinden waarmee ik alleen de CapsLock toets kan uitzetten, maar dat het ik niet gevonden. Gelukkig heb ik zelf een Python scriptje kunnen maken om deze toets onschadelijk te maken

Dankzij Python en alle libraries die al door anderen geschreven zijn was het heel eenvoudig om een oplossing te maken: CapsLocker. CapsLocker is specifiek voor Windows gemaakt en plaatst zich in de system tray. Als ik op de CapsLock toets druk, dan merkt CapsLocker dat en drukt gelijk nog een keer op de CapsLock toets om deze onmiddellijk weer uit te zetten. En in de uitzonderlijke situatie dat ik de CapsLock toets echt een keer wil gebruiken kan ik CapsLocker via een menu snel even uitzetten (en later ook weer aanzetten).

The Sierra Adventure uitgelezen / 17 februari 2021
The Sierra Adventure

Vandaag het ik het boek The Sierra Adventure van Shawn Mills uitgelezen. Het boek is het resultaat van een Kickstarter-project waarvan ik één van de backers was. Het doel van het Kickstarter-project was om een boek te schrijven over de opkomst en ondergang van Sierra On-Line. Het boek is er gekomen, en ik vond het geweldig (en een feest van herkenning) om het te lezen.

Sierra On-Line was een game-studio die in de begindagen van het PC game tijdperk (in de jaren 80) een flink aantal grensverleggende adventure games heeft gemaakt. In de jaren 90 werden adventure games minder populair en dat was één van de oorzaken waarom Sierra in 1999 is gestopt met de ontwikkeling van eigen games. Een aantal jaar later is Sierra helemaal gesloten.

De eerste Sierra adventure die ik heb gespeeld is Space Quest II (op een 80286 6/12MHz computer met een Hercules monochrome monitor). Uiteindelijk heb ik King's Quest I*, II, III en IV gespeeld, Space Quest I, II, III en IV, Leisure Suit Larry 2 en 3, Police Quest 1, Quest For Glory (Hero's Quest) en Quest For Glory 2*, Conquests of Camelot, The Colonel's Bequest en Codename: Iceman (* heb ik voor zover ik me kan herinneren niet helemaal uitgespeeld). Zonder internet was je voor hints afhankelijk van andere mensen, en een groot deel van het plezier was ook om samen met anderen een oplossing voor een puzzel te vinden.

Donatie voor Geef om plasticvrije oceanen (fase 2) / 1 februari 2021
Scereenshot van de crowdfunding website van Geef om plasticvrije oceanen (fase 2)

Vandaag heb ik een klein bedrag gedoneerd aan een crowdfunding project Geef om plasticvrije oceanen fase 2 om plastic stromen in de zee trond de Galapagos-eilanden in kaart te brengen. Op de crowdfunding website staat goed uitgelegd waar het onderzoek over gaat en waar het geld voor nodig is:

Het Utrechts onderzoek naar hoe plastic afval door de oceanen beweegt en dat nu al rond de Galapagos Eilanden geïmplementeerd wordt, gaat een volgende fase in. We willen méér ecosystemen plasticvrij maken. Om te voorkomen dat aangespoeld plastic afval weerterug de zee in stroomt, waar het weer in kleinere stukken uiteen valt, is het van belang om het afval op land snel weg te halen. Een computertool kan voorspellen waar en wanneer plastic aanspoelt. Voor de ontwikkeling van deze 'plasticvoorspeller' zijn 'drifters' nodig: kleine, herbruikbare drijvende boeien met ingebouwde GPS die inzicht geven in de zeestromen. Doneer een drifter!
SuperBetter uitgelezen / 17 januari 2021

Deze maand ben ik begonnen in het boek SuperBetter van Jane McGonigal, en vandaag heb ik het boek uitgelezen. Ik had al eerder het boek Reality is Broken van haar gelezen, en dit boek is een soort vervolg. In haar eerste boek legt ze uit wat we kunnen leren van games in het dagelijkse leven, en in SuperBetter laat ze zien hoe je jezelf kunt verbeteren door gamification.

How SuperBetter Works

SuperBetter is namelijk niet alleen de titel van haar boek, maar ook de naam van het spel dat ze ontwikkeld heeft om jezelf te verbeteren. Het bestaat uit een aantal elementen die grotendeels in het bovenstaande plaatje te vinden zijn:

SuperBetter begint met een uitdaging die je wil aan gaan of een probleem dat je wil oplossen: Challenge Yourself. Als je dit doel haalt, of als je een belangrijke mijlpaal op weg naar dit doel haalt, dan is dat een Epic Win. Doorgaans zul je de Epic Wins vooraf bepalen, maar het kan gebeuren dat er iets bijzonders gebeurt dat je achteraf ook als Epic Win zou bestempelen. Epic Wins maken je voortgang zichtbaar.

Zaken die je (binnen één dag) kunt doen en die je verder helpen op weg naar de volgende Epic Win zijn Quests. Sommige Quests hoef je maar één keer te halen en andere Quests kunnen periodiek of zelfs dagelijks zijn. Naast de Quests zijn er ook nog Power-ups. Power-ups zijn (kleine) dingen die je kunt doen en die je een boost geven. Het kunnen dingen zijn die je belangrijk of nuttig vindt. Ze hoeven geen relatie te hebben met de Quests of de Epic Wins, maar als je het hebt gedaan moet het je wel een boost (power-up) geven.

Dingen die jou van je einddoel afhouden (zoals vervelende mensen, nare dingen, slechte gewoontes) zijn de Bad Guys. Bad Guys zul je moeten verslaan. Iedere keer dat je een Bad Guy verslaat wordt je beter. Maar ook als je verliest van een Bad Guy kan dat leerzaam zijn. Misschien moet je de volgende keer een andere strategie proberen. Of misschien kun je iemand te hulp vragen. Want naaast de Bad Guys kun je mensen in je omgeving inschakelen als Allies. Allies hebben de taak om te vragen hoe het met je gaat, om aan te horen hoe je jouw Quest hebt gehaald, je te steunen als je hebt verloren van een Bad Guy, of je te helpen met nieuwe Quests om je doel te bereiken.

Ten slotte zijn er nog Future Boosts. Future Boosts zijn de zaken in de toekomst waar je naar uit kijkt. Leuke dingen in het vooruitzicht kunnen je motiveren om verder te spelen.

Het idee achter SuperBetter is dat je je met deze game vooral richt op de zaken die goed gaan. Dat doe je niet alleen als speler zelf, maar ook je Allies richten zich vooral op de zaken die goed gaan, of helpen je om verder te komen. En als iets een keer niet lukt, dan is dat geen falen, maar een leerzame ervaring. Ook hier kunnen de Allies helpen, door mee te denken over een andere strategie zodat het de volgende keer wel lukt. Daarnaast zorgen games er over het algemeen voor dat je je als speler voldoende bekwaam voelt om de uitdaging aan te gaan (zelfeffectiviteit, ook wel bekend als self-efficacy). De game schept dus de ideale omgeving om te verbeteren en te groeien.

SuperBetter kun je spelen via de SuperBetter website en bijbehorende app. Hier kun je jouw eigen Quests, Power-ups en Bad Guys bij houden, en makkelijk contact houden met je Allies. Je kunt zelfs hele pakketjes met Quests/Power-ups/Bad Guys importeren voor veel voorkomende challenges.