Photo
Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2019
De muziek van 2019 / 31 december 2019

Het einde van het jaar is nog steeds een mooi moment om op het afgelopen jaar terug te kijken. Deze keer doe ik dat (net als de afgelopen jaren) door alle muziek van dit jaar op een rijtje te zetten. In dit geval gaat het dan om de muziek die wij dit jaar binnen hebben gekregen (er zit dus vrij veel muziek tussen die al een paar jaar eerder gemaakt is). De favoriete muziek van Myrthe en Daphne is dit jaar nog steeds voornamelijk Top 40 muziek via Spotify. Ellen luistert vooral naar de radio, via de kabel of via internet.

En Marijn luisterde dit jaar net als in 2018 nog steeds graag naar Dool, Cellar Darling en vooral Blackbriar. Daar zijn (volgens Last.fm) dit jaar ook The Butcher Babies en The Dirty Youth bijgekomen. Iets verder in de lijst staan nog Billie Eilish (When We All Fall Asleep... staat 8e in de lijst met meest gespeelde albums), Mabel (High Expectations staat 2e), Beyond the Black (Heart of the Hurricane staat 5e), Marina (Love + Fear staat 3e), Cellar Darling, Shakira en Epica.

Dat Blackbriar bij mij bovenaan staat komt mede door de nieuwe ep Our Mortal Remains die ik in december digitaal het ontvangen. Omdat ik de fysieke ep nog niet in handen heb (deze is uitgesteld vanwege een misdruk) staat deze echter nog niet bij de muziek van 2019.

Daarnaast heb ik dit jaar nog wel de bijzondere muziek van Jain ontdekt. Deze muziek heb ik niet zo vaak afgespeeld dat deze bovenaan in de lijst staat (Zanaka staat wel 6e in de lijst van meest gespeelde albums), maar deze muziek is zeker de moeite waard.

Concert van Emily Jane White en Queen of the Meadow / 13 december 2019
Foto van Queen of the Meadow

Vanavond ga ik naar LuxorLive voor een concert van Emily Jane White in de bovenzaal. Het voorprogramma wordt verzorgd door de voor mij onbekende Queen of the Meadow. Als ik arriveer in de bovenzaal blijkt het erg rustig te zijn. Er zijn zo'n dertig mensen aanwezig, die bovendien allemaal ver van het podium langs de muur staan, waardoor het zaaltje erg leeg lijkt.

Queen of the Meadow is Helen Ferguson, een singer/songwriter uit Frankrijk. Ze speelt voornamelijk rustige liedjes die best leuk zijn maar nog geen schokkende indruk op mij maken. Ongeveer halverwege zegt ze dat ze het spannend vindt om in Nederland op te treden omdat Nederlanders in tegenstelling tot de Fransen meestal genoeg Engels kennen om de teksten te begrijpen. En vervolgens speelt ze het beste nummer van haar optreden, het wat afwijkende nummer Empty Room. Hiervan word ik echt enthousiast. Dit liedje is uiteindelijk de reden dat ik achteraf de cd A Room To Store Happiness (met dit liedje erop) koop.

Foto van Emily Jane White

Na een korte pauze begint Emily Jane White aan haar optreden. Begeleid door een drummer en een gitarist, en door zichzelf (ze speelt afwisselend gitaar en keyboard) geeft ze een mooi en afwisselend optreden. De muziek wordt extra ondersteund door beelden die achter de muzikanten getoond worden. Na het optreden koop ik ook een cd van Emily Jane White (maar dat was ik al van plan) en dat is Blood/Lines geworden.

NgRx (with NgRx Data) afgerond / 23 oktober 2019
NgRx (with NgRx Data) Logo

Angular (wat vaak terugkomt als Ng in Angular-gerelateerde componenten) is een framework voor web-applicaties. De toestand van zo'n web-applicatie kan, inclusief de data, verspreid door de hele Angular applicatie bijgehouden worden. Het is echter vaak een beter idee om deze toestand, inclusief de data, bij te houden in een centrale data-store. Hiervoor is Redux een oplossing, en NgRx is de implementatie van Redux voor Angular.

Vandaag heb ik de Udemy-cursus NgRx (with NgRx Data) afgerond. Het is een nuttige en interessante cursus (in ieder geval als je een Angular-developer bent, anders is deze cursus mogelijk wat minder relevant). Volgens het certificaat dat ik na afloop heb gekregen ben ik er 6½ uur mee bezig geweest.

Twee nachtjes naar Rotterdam / 13 oktober 2019 - 15 oktober 2019

In de herfstvakantie gaan we met z'n vieren twee nachtjes naar Rotterdam. We gaan overnachten bij Stayokay, bovenin één van de beroemde kubuswoningen in Rotterdam.

Concert van Epica en Blackbriar / 5 oktober 2019
Foto van Blackbriar

Vanavond gaan Ellen en ik naar TivoliVredenburg voor een concert van Epica. Tot mijn grote vreugde staat Blackbriar in het voorprogramma, dus het wordt een mooie avond. Het begin is echter niet heel rustig, want de kinderen moeten allebei 's middags hockeyen, dus we moeten ons haasten om op tijd in Utrecht te zijn.

We zijn gelukkig op tijd voor het voorprogramma (Blackbriar!), maar omdat we laat binnen komen staan we helaas redelijk ver naar achteren. Het concert is in Rondo, een zaal waar zo'n 2000 mensen in kunnen, maar dankzij de vorm van de zaal is de afstand tot het podium nog te overzien.

Het optreden van Blackbriar is erg goed. Zora, de zangeres van Blackbriar is (ondanks het slaapgebrek vanwege het concert met Epica de avond ervoor in Duitsland) erg in vorm en de band geeft een spetterend optreden.

Foto van Epica

Na het optreden van Blackbriar is Epica aan de beurt. Epica is nog steeds geweldig. De muziek is geweldig, de uitvoering was super en het podium was erg mooi gemaakt met een bijzondere verticale verlichting.

Eerste checkpoint met Duolingo Spaans gehaald / 21 augustus 2019
Duolingo Screenshot

Ik heb al eens eerder geprobeerd om Spaans te leren, maar dat is toen niet gelukt. Ik denk dat het mislukte omdat de cursus-onderdelen zo groot werden dat ik ze niet meer in één avond kon afronden. Deze maand ben ik (eigenlijk redelijk onverwacht en niet gepland) het nog een keer gaan proberen met de app Duolingo.

Bij Duolingo (waarmee je trouwens veel meer talen dan alleen Spaans kunt leren) zijn 'lessen' onderverdeeld in hapklare brokjes die ongeveer vijf minuten duren. Een aantal van deze lessen vormen samen een level van een onderwerp, en als je alle vijf de levels van een onderwerp hebt gehaald, dan heb je dat onderwerp afgerond. Dat wil zeker niet zeggen dat je alles over dat onderwerp kunt zeggen, want na het onderwerp People kan er nog heel goed een People 2 en People 3 volgen.

Om aan een volgend onderwerp te kunnen beginnen, moet je in ieder geval het eerste level van de voorgaande onderwerpen gehaald hebben. En na een aantal onderwerpen volgt een checkpoint. Ik heb het eerste checkpoint al een paar dagen geleden gehaald, want toen had ik bij de voorgaande onderwerpen het eerste level al binnen, maar nu heb ik alle onderwerpen voor het eerste checkpoint afgerond.

Docker Advanced afgerond / 31 juli 2019
Docker Advanced Logo

Docker is een tool voor het maken en beheren van containers op een Linux computer of server.

Vandaag heb ik de korte Udemy-cursus Docker Advanced afgerond. Deze cursus is het vervolg op de cursus Docker for the Absolute Beginner die ik vorige maand heb afgerond. In deze cursus wordt Docker verder uitgelegd, zoals de Docker Compose-file voor het starten van een aantal containers op een server, en Docker Swarm voor het beheren van een cluster. Het was ook weer een korte maar interessante cursus, en vooral Docker Compose zal nuttig zijn bij inrichten van een Linux server voor thuis.

Op vakantie naar Menorca / 7 juli 2019 - 18 juli 2019

Gelijk aan het begin van de schoolvakantie gaan we twaalf dagen naar Menorca, een Spaans eiland naast Mallorca en Ibiza in de Middellandse zee.

Docker for the Absolute Beginner afgerond / 26 juni 2019
Docker for the Absolute Beginner Logo

Docker is een tool voor het maken en beheren van containers op een Linux computer of server.

Vandaag heb ik de korte Udemy-cursus Docker for the Absolute Beginner afgerond. In deze cursus worden de beginselen van Docker uitgelegd. Het is een korte maar interessante cursus, en ik zal hier zeker gebruik van maken bij het inrichten van een Linux server voor thuis.

Naar GOTO Amsterdam / 18 juni 2019 - 20 juni 2019

Halverwege juni ga ik drie dagen naar de GOTO Amsterdam conferentie in Amsterdam. Het is een conferentie in de Beurs van Berlage over allerlei zaken die te maken hebben met software ontwikkeling, zoals GIT (versiebeheer), machine learning, Java 9/10/11/12 (programmeertaal), micro-services, Kotlin (programmeertaal) en augmented reality.

Foto van GOTO Amsterdam

De keynote op de eerste dag wordt gehouden door Bruce Dickinson, de zanger van Iron Maiden. Hij vertelt over het verschil tussen klanten en fans en waarom Iron Maiden een vliegtuig heeft gehuurd voor hun tour en waarom ze bier maken. Dit was een goed begin van een mooie eerste dag, met ook nog een paar mooie praatjes over mindfulness, micro-web-services, temporal modelling, pocornflow en augmented reality. De keynote na de lunch werd gegeven door Sam Aaron, de ontwikkelaar van Sonic Pi. Sonic Pi is een IDE voor het maken/programmeren van muziek en is bedoeld om kinderen vanaf een jaar of tien aan het programmeren te krijgen. Het is echter wel zo volwassen dat Sam Aaron ook als DJ live muziek programeert op dance-feestjes. De afsluitende keynote over Machine Ethics is nauwelijks over ethische zaken maar vooral over (de ontwikkeling van) machine learning. Ondanks het gebrek aan ethiek in deze keynote was het toch een heel goed verhaal.

De tweede dag begint met een keynote over de toekomst van (woon-werk) verkeer door Anita Sengupta, die ook heeft meegewerkt aan verschillende NASA-projecten. Vervolgens ga ik naar praatjes over het werk van een data scientist, over games en AI, conversation AI, stateful stream processing met Apache Flink, en Kotlin. De lunch keynote gaat over quantum computing en dat vond ik best interessant. De dag wordt afgesloten met een keynote van iemand die afgelegen dorpjes in de Himalaya voorziet van stroom (met zonnepanelen) en computers met een soort offline internet. Het interssante daarvan was dat dit gecombineerd werd in samenwerking met de lokale bevolking (zij gaan gezamelijk de verplichting aan om het onderhoud te financieren) en met een stukje toerisme.

De derde dag begint met een keynote over de megatrends van de komende tijd, en welke impact deze op ons gaan hebben. De lunch keynote gaat over de manier waarop wij kunnen zorgen dat het leven van ons en van de mensen in onze omgeving leuker wordt. Daarnaast zie ik enkele praatjes over event-driven micro-services en het leven na Java 8 (dat was in dit praatje de nieuwe features van Java 9/10/11/12).

Het waren drie vermoeiende maar heel inspirerende dagen!

Mastering Data Visualization in D3.js afgerond / 10 juni 2019
Mastering Data Visualization in D3.js Logo

D3 staat voor Data Driven Documents en dit is een framework dat goed gebruikt kan worden voor het visualiseren van data op een webpagina.

Eerder dit jaar heb ik de cursus Learn and Understand D3.js for Data Visualization op Udemy.com afgerond. Om nog meer over D3 te leren ben ik deze maand begonnen aan een tweede D3-cursus op Udemy.com: Mastering Data Visualization in D3.js. Vandaag heb ik de cursus afgerond. Volgens het certificaat dat ik na afloop heb gekregen ben ik er 7 uur mee bezig geweest.

Deze cursus was een mooie aanvulling op de vorige D3-cursus. Een aantal zaken worden net op een iets andere manier uitgelegd waardoor beide cursussen elkaar goed aanvullen.

Nieuwste cd van The Dirty Youth ontvangen / 8 juni 2019
The Dirty Youth - Utopia Cover

Ruim vier jaar na het vorige album Gold Dust heeft The Dirty Youth een nieuw album gemaakt. Dit nieuwe album met de titel Utopia lag vandaag (gesigneerd en met bijpassend t-shirt) redelijk onverwacht in de brievenbus.

Mijn eerste indruk is dat dit album weer echt als een The Dirty Youth album klinkt, en toch weer net iets anders is dan de voorgaande albums. Alle tien de nummers zijn weer lekker stevig. Het nummer dat het meest in mijn hoofd blijft hangen is Lay Your Love.

Lavendelkaas / juni 2019
Foto van de lavendelkaas

Bij de supermarkt hadden ze een bijzondere, paarse kaas. Het is lavendelkaas. De kaas ruikt naar lavendel en smaakt naar lavendel. Dat klinkt leuker dan het is, want ik moet bij lavendel vooral aan toiletverfrisser denken.

H80 Festival / 30 mei 2018 - 2 juni 2018

Met Hemelvaart is er ook weer vier dagen lang het H80 festival op Hoogte 80. Hoewel de weersverwachting van te voren niet erg goed is, is het toch vier dagen goed weer. Het zonnige weer heeft zeker toe bijgedragen dat het weer een heel mooi festival was.

Foto van H80 Festival Opening

Donderdag is het minder druk dan voorgaande jaren. Dit zou kunnen komen door de slechte weersverwachting, maar de regen blijft vandaag beperkt tot een paar druppels. We beginnen het festival rustig met een pot munt-thee bij de tent waar Dieneke actief is. Ellen en ik gaan nog naar één optreden, namelijk naar Mono Mono van Shanti Straub. Deze verrassende voorstelling wordt door een man en een vrouw uitgevoerd (die beide erg goed kunnen zingen). In de avond drinken we een glassje wijn met de buren en gaan Willem en ik nog even kijken bij het optreden van Juneville. De rustige leidjes zijn best goed, maar passen voor mij niet bij het moment van de dag. Na ruim een half uur Juneville zoeken we de wijnbar weer op.

Foto van H80 Festival Opening

Vrijdag beginnen Ellen en ik met de voorstelling Game Over over zelfmoord van de Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck. Dit is best een heftige voorstelling en een paar meisjes op de rij voor ons zijn redelijk aangedaan door het verhaal. Voor de acteurs is dit herkenbaar, want zij hebben deze voorstelling al meer dan honderd keer uitgevoerd voor middelbare scholieren. Na een pot munt-thee en een stukje taart gaan we naar een voorstelling AF van Vincent de Rooij & Daan Mathot over een artiest in een kleedkamer. Het bijzondere is dat het upbliek gesplitst wordt en Ellen in de andere helft van de tent zit. Zij krijgt de andere kant van de voorstelling te zien, en dat is heel grappig gedaan. Vervolgens zien we de leuke voorstelling Springtime van Hendrick-Jan de Stuntman ontmoet Merel Kamp, waarbij spring zowel op de veren waarmee Hendrick-Jan de Stuntman en Merel Kamp vast zitten als op de lente kan slaan. Na dit optreden pakken we nog een stukje van de opzwepende muziek van Las Medicinas mee.

Zaterdag missen we het grootste deel van de dag omdat we 's middags met het hockeyteam van Daphne het seizoen afsluiten (in combinatie met een barbecue). Als we uiteindelijk rond elf uur thuis zijn, ga ik nog even naar H80, maar Ellen blijft thuis om de kinderen in bed te stoppen.

Zondag spreken we af met Frank en Ilya (en later komt Olga ook nog). We proberen de verschillende bieren in de speciaal-biertent. Ik ga tussendoor nog snel naar de voorstelling Stem van het volk van Boy Jonkergouw producties / TG Echo. Deze voorstelling loopt iets uit vanwege een grote wesp in de tent.

Ik had graag nog veel meer optredens gezien, maar helaas is dat niet gelukt. Desalniettemin vond ik het H80 festival dit jaar weer erg leuk!

Concert van MaYaN en Visions of Atlantis / 25 mei 2019
Visions of Atlantis

Vandaag ga ik helemaal alleen naar een concert van MaYaN, met in het voorprgramma Visions of Atlantis in Luxor.

Het voorprogramma met Visions of Atlantis is erg leuk. Ik ken de oudere muziek van Visions of Atlantis wel, maar er zijn de laatste jaren wat wisselingen in de samenstelling van de band geweest. Ze geven een goed en afwisselend optreden en is een perfecte openings act voor MaYaN.

MaYaN

MaYaN bestaat ondertussen uit zo veel mensen dat ze nauwelijks allemaal tegelijk op het podium passen. Dat is geen probleem, want regelmatig wisselen de mensen die muziek aan het maken zijn. Mede hierdoor is het een heel dynamisch optreden. Het maakt allemaal een feestelijke indruk, en soms heb ik het idee dat de zuidelijke achtergrond van MaYaN toch voor een soort carnaval-achtige sfeer op het podium zorgt. Er worden uiteraard veel stevige nummers gespeeld, maar er is ook ruimte voor rustige nummers met begeleiding op een harp. De zang wordt ook regelmatig afgewisseld, en eingelijk zijn alle vocalisten erg sterk. Ik vind het ook leuk om de zangeres Marcela Bovio weer eens te zien. Ellen en ik hadden haar een paar jaar eerder nog gezien als zangeres en violiste bij Stream of Passion, ook in Luxor. Ze zong nog net zo goed als een paar jaar geleden.

Naar Valencia / 16 mei 2019 - 19 mei 2019

Ellen gaat met twee vriendinnen een lang weekend naar Valencia. Ze vertrekken donderdagavond en komen ergens zondag avond laat weer thuis.

Floaten in Deventer / 11 april 2019

Ellen en ik gaan vandaag een uurtje dobberen in zout water in een float-cabine. Hiervoor gaan we naar 't Cocon in Deventer, waar twee float-cabines zijn.

Bowlen en uit eten / 6 april 2019

Ellen heeft geregeld dat we met een flinke groep vrienden naar bowlen en daarna gaan eten bij Trix.

Naar het Nederlandse dameselftal tegen Mexico in het Gelredome / 5 april 2019

Op vrijdagavond gaan we met z'n vieren met de bus naar het Gelredome voor de oefenwedstrijd van het Nederlandse dameselftal tegen Mexico.

Learn and Understand D3.js for Data Visualization afgerond / 22 januari 2019
Learn and Understand D3.js for Data Visualization Logo

D3 staat voor Data Driven Documents en dit is een framework dat goed gebruikt kan worden voor het visualiseren van data op een webpagina.

Deze maand ben ik begonnen aan de cursus Learn and Understand D3.js for Data Visualization op Udemy.com, en vandaag heb ik de cursus afgerond. Volgens het certificaat dat ik na afloop heb gekregen ben ik er 10,5 uur mee bezig geweest.

Ik werkte al met D3, maar tot nu toe gebruikte ik het vooral als een soort tekenprogramma. Dankzij deze cursus snap ik nu beter hoe ik D3 kan gebruiken om met een minimale inspanning mooie grafieken op een webpagina te zetten.

Prijs gewonnen bij de TVKrant Filmposterverkiezing / 6 januari 2019

We hebben niets gewonnen met de oudejaars loterij van de Staatsloterij, en ook bij tal van andere loterijen en eindejaars-prijsvragen bleven we met lege handen achter. Maar niet bij de Filmposterverkiezing van de TVKrant. Daar heb ik de Lego Harry Potter Collections voor de Nintendo Switch gewonnen! En de mooiste filmposter van 2018, dat is de poster van de film Bohemian Rhapsody geworden.