Photo
Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2007
Holiday on Ice - Romanza in de Jaarbeurs in Utrecht / 30 december 2007
Holiday on Ice - Romanza poster

Normaal winnen we nooit iets met loterijen, maar deze keer hebben we met de Postcodeloterij vier kaartjes voor Holiday on Ice - Romanza gewonnen. De voorstelling van Holiday on Ice - Romanza die wij gaan bekijken is in de Jaarbeurs in Utrecht, en begint om 19:00. Dat betekent dat Frank en ik na Vitesse - FC Utrecht (2-2) nog snel een biertje kunnen drinken en dan, samen met Ellen en Olga de Utrecht-supporters nareizen richting de Domstad.

De rit naar de Jaarbeurs gaat voorspoedig. Als we bij Hal 1 van de Jaarbeurs aankomen, blijkt dat we niet de enige winnaars zijn, want er staat een lange rij voor de ingang. Deze rij loopt echter redelijk soepel door en al snel staan we binnen met een verrassings-tas. De rij voor een broodje worst van Unox loopt minder snel door, maar nog net voor de voorstelling begint hebben we wat eten en drinken kunnen bemachtigen. We zoeken onze plaatsen op en het blijkt dat we vrij hoog op de tribune zitten. Hierdoor hebben we een mooi overzicht over het ijs. Het eerste deel van de voorstelling is leuk om te zien, de schaatsers zijn mooi aangekleed en er wordt sierlijk geschaatst. Er is nog een korte pauze waarin we nog een broodje met een koude worst halen, waarna het tweede deel begint. Dit tweede deel is iets spectaculairder dan het deel voor de pauze. Na afloop weten we de rij voor de automaat met parkeer-kaarten te ontwijken en rijden we redelijk snel weer richting Arnhem

Ik vond het leuk om Holiday on Ice een keer gezien te hebben, maar ik denk niet dat Ellen en ik weer snel naar zo'n voorstelling zouden gaan. Het was een mooie show en knap uitgevoerd, maar het wist me toch niet echt te grijpen.

Bruiloft van Delphine en Dominique in de Mariakerk te Apeldoorn en On a Dark Winter's Night in de König Pilsener Arena te Oberhausen / 29 december 2007
On a Dark Winter's Night poster

Voor m'n verjaardag heb ik van Ellen twee kaartjes gekregen (ze wil zelf ook graag mee) voor On a Dark Winter's Night, een aantal optredens in de König Pilsener Arena te Oberhausen. We gaan vooral voor het laatste concert van de avond, Nightwish (met de nieuwe zangeres). Omdat er 's middags ook nog een collega van mij trouwt in de Mariakerk te Apeldoorn, en omdat Myrthe vannacht bij haar oma blijft slapen, gaan we via een omweg naar Oberhausen.

Aan het begin van de middag ga ik met de bus naar Apeldoorn en vervolgens samen met een aantal andere collega's de Mariakerk binnen. De dienst begint enkele minuten later dan gepland, maar verloopt vervolgens voorspoedig. Dominique en en zijn franse vriendin Delphine geven elkaar het ja-woord, dus de bruiloft mag zeker geslaagd genoemd worden. Het geheel wordt muzikaal omlijst door een koor waar Dominique doorgaans ook in meezingt en door de broer van Dominique die op het orgel speelt. Twee uur later is de dienst afgelopen en stap ik bij Ellen (die mij samen met Myrthe staat op te wachten) in de auto.

We rijden naar Nijverdal om Myrthe bij haar oma onder te brengen, en na een kopje koffie vertrekken we rond 19:00 richting Duitsland. Omdat het al redelijk laat begint te worden stoppen we in de buurt van Hengelo bij een Van der Valk-restaurant om een hapje te eten. We vertrekken rond 20:30 met de verwachting Letzte Instanz (in plaats van Samsas Traum) en Nightwish nog te kunnen zien, maar we rijden nog maar net in Duitsland als de Duitse politie de weg heeft afgezet en ons dwingt binnendoor via Ahaus verder te rijden. Gelukkig valt het oponthoud mee, maar als we rond 22:00 bij de König Pilsener Arena arriveren, verwachten we dat we alleen Nightwish nog kunnen zien.

We hebben geluk, want wij zijn niet de enigen die wat oponthoud hebben gehad. Ook een vrachtwagen met apparatuur is vanmiddag een uur te laat gearriveerd en daardoor is het hele programma een uur later. We horen nog net de laatste noten van Blind als we binnenkomen. Een kwartiertje later zitten we op de tribune als Letzte Instanz aan het optreden begint. En Letzte Instanz is heel erg leuk! Twee zangers, een basist, een gitarist en een drummer worden vergezeld door een headbangende cellist en een springende violist. En deze dynamische band weet behalve een spetterend optreden ook nog hele goede muziek te produceren.

Als laatste act verschijnt Nightwish (na een lange intro) op het podium, met de nieuwe zangeres. Ze spelen bijna alle nummers van het nieuwste album (waarop de nieuwe zangeres zingt), zo nu en dan afgewisseld met bekende oudere nummers, zoals Wish I Had An Angel en Wishmaster. Hoewel de nieuwe zangeres heel anders klinkt dan de vorige, zijn ook de oude nummers erg goed. Na dit geweldige optreden kunnen we de arena rond 2:00 snel verlaten en zitten we binnen enkele minuten weer op de snelweg richting Arnhem.

Einde van de Goudvishal / 27 oktober 2007
Wij steunen de Goudvishal poster

De Goudvishal sluit op de laatste dag van dit jaar haar deuren, omdat de gemeente de subsidie stop zet. De gemeente beëindigt de subsidie, omdat het geld nodig is voor een prestige-project van de gemeente, namelijk het nieuwe Luxor. En dat is jammer, want de Goudvishal is toch een uniek stukje pop-geschiedenis in Arnhem.

Autovrije zondag / 15 september 2007

Deze zondag is de autovrije zondag. In onze straat heeft Wielowie voor dit jaar, net als beide voorgaande jaren, een vergunning aangevraagd voor een straatfeest. De vergunning is toegekend en vandaag is het straatfeest. Zaterdagavond is de straat al bijna autovrij, en zondagochtend zijn ook de laatste auto's verdwenen.

Al voordat het straatfeest is opgebouwd zijn kinderen door de straat aan het fietsen, en rond 11:00 is alles gereed om te beginnen. Er is een springkussen, een rodeo-stier, een panna-veld en een bar met eten en drinken. Er zijn allerlei activiteiten, zoals jumpen met Jumpsquad Arnhem, ponyrijden, en kinderen worden geschminkt. En de kinderen vinden het ook erg leuk om door de straat te fietsen.

Myrthe is nog wat klein om door de straat te fietsen or aan activiteiten mee te doen, maar wij zijn wel door de straat gelopen. Aan het einde van de middag hebben we heerlijk met de overburen buiten gezeten en aan het begin van de avond hebben we wat gegeten bij de barbecue.

Dankzij de inzet van Wielowie en het mooie weer was het een hele geslaagde dag.

Uitslag van programmeerwedstrijd op Gathering of Tweakers / 14 september 2007

De uitslag van de derde programmeerwedstrijd nieuwe stijl op Gathering of Tweakers is vandaag bekend gemaakt. Mijn programma is vierde geworden van de dertien inzendingen, maar omdat de uitslag tot stand is gekomen met invoer die niet aan de specificaties voldoet, zou de stand misschien nog aangepast kunnen worden.

Eten bij La Luna in Arnhem / 2 september 2007

Na de matige wedstrijd en het goede resultaat van de voetbalwedstrijd Vitesse - NEC (1-0) zijn Rob, Boudewijn, Frank en ik nog even wat gaan drinken op het terras van 5th Avenue. Al snel kwamen daar Nicolien, Jorien, Olga, Franks moeder en nog een aantal kinderen bij. En terwijl we bij het aangrenzende café De Tijd wachten totdat er een tafel vrij komt bij La Luna, arriveren Ellen en Myrthe ook. Kaj komt nog even een eet-date maken en dan is er een tafel vrij in La Luna.

La Luna is een redelijk kleine tapas-bar, en wij bezetten met negen volwassenen en vier kinderen de grootste tafel en het pad naar de toiletten. De tapas is heerlijk en ook de koffie achteraf smaakt goed. Het is een gezellige avond, waar slechts zes mensen (waaronder Myrthe) het einde halen, want anderen gaan al eerder naar huis vanwege de kinderen.

Een week naar Lotharingen in Frankrijk / 25 augustus 2007 - 1 september 2007
Kaartje van huis in Igney

Deze week gaan Ellen, Myrthe en ik een weekje op vakantie. We hebben een huisje gehuurd in Igney, een heel klein dorpje in Lotharingen in Frankrijk, ongeveer midden tussen Nancy en Straatsburg.

Het is de hele vakantie mooi weer geweest, en mede daardoor hebben we een hoop van de omgeving kunnen zien. We zijn naar het kasteel Haut-Koenigsbourg geweest, we hebben een dagje door de stad St. Dié gelopen en we hebben de ruïnes van het kasteel van Blâmont gezien. Het huisje zelf is ook bijzonder en de eigenaren van het huisje zijn zeer gastvrij. Het is dus een mooie en geslaagde vakantie geweest.

Eindelijk vloerbedekking in de gang / 18 juli 2007
De gang

Vandaag is het eindelijk gebeurd. Na drie jaar kale planken en een zielig strookje vloerbedekking in de gang, is er vandaag zeil in de gang gelegd. We doen het leggen niet zelf en daarom is het binnen een uur klaar. Het is heel erg mooi geworden!

Myrthe's verjaardag / 14 juli 2007
Myrthe's verjaardag

Vandaag is Myrthe één jaar oud geworden. Myrthe krijgt vandaag bezoek van oma Marietje en Harrie, oma Coby en opa Jan, oud-tante Gré, van tante Barbara en Jos, van Wendy en haar zoons Luc en Ties, en van Frank, Olga en Ilya. Het grootste deel hebben we in de tuin doorgebracht, want het was gelukkig mooi weer. Myrthe heeft mooie cadeau's gekregen en voor het eerst taart gegeten. Ik denk dat ze het een vreemde, maar wel leuke dag vond.

Barbecue in onze tuin in Arnhem / 17 juni 2007
Michael's barbecue

Michael wil graag een barbecue organiseren, maar hij heeft geen tuin. Dus Michael stuurt een mailtje met de vraag wie zin heeft in een barbecue en wie een tuin over heeft. Uiteindelijk hebben Ellen en ik wel zin in een barbecue en bovendien hebben we ook een tuin. Dus deze zondag komen Michael en Kristine, Frank en Olga, Jochem en Natascha en natuurlijk alle bijbehorende kinderen naar onze tuin.

Aan het begin van de middag regent het nog, maar als de eerste gasten arriveren is het droog, zo nu en dan zonnig en in het algemeen best wel aangenaam om buiten te zijn. Michael heeft alles goed geregeld, dus er is meer dan genoeg bier, vlees en salade. Het wordt een erg gezellige middag en avond.

Pinksteren op Terschelling / 25 mei 2007 - 29 mei 2007
Buiten bij boerderij Martje

Met Pinksteren gaan er altijd een aantal mensen naar Terschelling, waar de moeder van Renske een boerderij heeft. Dit jaar gaan Ellen, Myrthe en ik ook mee. Het is de eerste keer dat Myrthe op vakantie gaat, dus we zijn benieuwd hoe het gaat. Omdat Myrthe een heleboel spullen meeneemt, heeft Ellen een plekje voor de auto op de veerboot gereserveerd.

Vrijdagavond, als het nog stralend weer is, komen we aan op Terschelling. De reis is voorspoedig verlopen, en het is de hele dag mooi weer geweest. Als we aankomen staat Joris al in de keuken om een overheerlijke maaltijd te bereiden. 's Avonds wordt er gepraat en gepuzzeld.

Jochem, Ellen en kinderen op de dijk

Zaterdag laat de zon zich nauwelijks zien, maar het weer is nog heel behoorlijk. Ellen, Myrthe en ik doen niet veel. We wandelen een stukje over de dijk langs de Waddenzee en puzzelen nog een beetje mee. Joris verzorgt deze avond een barbecue.

Zondag gaan Ellen en Myrthe mee met de huifkartocht, terwijl ik in de boerderij achter blijf om de Grand Prix van Monaco te zien. De huifkartocht is leuk en de race is redelijk saai. 's Avonds, na de overheerlijke maaltijd van Joris en Jorien, worden er wat spelletjes gedaan, zoals Kolonisten van Catan (dat Ellen op een verrassende wijze weet te winnen) en Risk.

Maandag is een hele regenachtige dag, maar omdat ik het strand nog niet gezien heb gaan we toch nog even naar de Noordzeekust. Het is regenachtig, dus we blijven niet heel erg lang op het strand en gaan snel een beker warme chocolademelk drinken in de strandtent. Er gaan vandaag al een paar mensen naar huis, dus het wordt weer iets rustiger in de boerderij.

Dinsdag gaan we weer naar huis, en de terugreis verloopt voorspoedig. Ellen moet morgen al weer werken, terwijl ik nog een dagje vrij ben.

Koninginnedag in Park Sonsbeek in Arnhem / 30 april 2007
Renske en kinderen in Park Sonsbeek

Vandaag vieren we voor de eerste keer Koninginnedag met Myrthe erbij. We besluiten daarom om deze keer niet de drukte van de Korenmarkt of het kerkplein op te zoeken, maar de relatieve rust van Park Sonsbeek. Het belooft een heerlijke zonnige dag te worden, dus mooi weer om in het park te zitten.

We wandelen naar Frank en Olga, waar een heleboel ouders en kinderen zich verzamelen. Nadat de jongsten nog een fles hebben gekregen, Myrthe heeft geprobeerd om een broodje van Kim af te pakken en verder iedereen klaar is voor vertrek, gaan we naar het park.

In Sonsbeek komen we Michael, Kristine en de moeder van Kristine tegen, evenals Martijn en Rob. We kijken bij de roofvogels van de valkenier en bij een Caribische drumband, Jarno gaat paardrijden. Verder zitten we vooral in het gras en drinken we een biertje (met dank aan Joris). Ondanks dat het redelijk druk is in het park, is dit toch een hele relaxte Koninginnedag geworden.

Rond een uur of vijf lopen Ellen en ik weer naar huis (en Myrthe rijdt mee).

Afscheid van Katrina en Roald bij Pacific Parc in Amsterdam / 28 april 2007
Katrina en Roald

Roald heeft tijdens zijn rondreis door Australië zijn vriendin Katrina ontmoet. Ze hebben vervolgens een paar jaar in Nederland gewoond en nu gaan ze naar Australië emigreren. Om afscheid te nemen hebben ze een borrel georganiseerd bij Pacific Parc op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, en Ferdinand en ik gaan erheen.

Ondanks enige vertraging met de trein verloopt de reis naar de afscheidsborrel redelijk soepel. In Utrecht stapt Ferdinand ook in de rustige trein en iets na vier uur komen we aan bij het zonnige terras van Pacific Parc.

Het is heerlijk weer om te borrelen en het terras van Pacific Parc is erg gezellig. Tussen de overige gasten zitten ook nog andere mensen die Cognitieve Kunstmatige Intelligentie gestudeerd hebben, waaronder Michiel Toneman die net twee weken geleden vader is geworden. En gelukkig is er ook nog even tijd geweest om wat met Roald te praten voordat ik afscheid moet nemen en weer naar huis ga.

De terugreis verloopt voorspoedig en ik ben nog redelijk op tijd thuis. De volgende dag krijg ik nog een mailtje van Roald met daarin een link naar de website waarop hij zo nu en dan wat zal schrijven voor de mensen in Nederland.

Eten bij Silk Road in Arnhem / 27 april 2007
Logo van Silk Road

Vandaag kennen Ellen en ik elkaar precies 12½ jaar. We gaan dat vieren door samen uit eten te gaan. Frank en Olga willen wel op Myrthe passen, dus rond ergens tussen zes en zeven uur 's avonds arriveren we bij Frank en Olga. We geven Myrthe de laatste fles, brengen haar naar bed, en lopen het centrum van Arnhem in.

We hebben nog geen idee waar we zullen gaan eten, maar op het terras van Zeldzaam komen we Kaj tegen, die ons aanraadt om eens bij Silk Road te gaan eten. We hadden daar al wel goede verhalen over gehoord, dus we volgen Kajs advies op en gaan bij Silk Road eten.

Als we bij Silk Road aankomen, blijkt dat er achter het gebouw ook nog een binnentuin is, dus we dineren deze warme lente-avond in de open lucht. Na een amuse en drie overheerlijke gangen volgt het dessert. We sluiten deze geslaagde maaltijd af met cappuccino.

Na het eten halen we Myrthe weer op bij Frank en Olga, en drinken we daar nog wat voordat we weer naar huis gaan.

Naar de film 300 in Arnhem / 20 april 2007
300 poster

Vanavond ga ik met een paar vrienden/collega's naar de film 300. We gaan naar Eurocinema in Arnhem, maar eerst gaan we nog een hapje eten.

Nadat Marc een CD van This Mortal Coil heeft gekocht bij Kroese en we Kaj ontmoet hebben in Florian (waar we nog een drankje nuttigen), gaan we naar La Cucina voor een hapje eten. Het eten is lekker, gezellig, en sluit mooi aan op de film, dus we kunnen in Eurocinema direkt doorlopen naar zaal 3 (niet een hele grote zaal) en de film begint ook al vrij snel nadat we binnen zijn.

De film gaat over 300 Spartanen onder leiding van Leonidas die Griekenland verdedigen tegen de aanstormende Perzen onder leiding van Xerxes. De film is gebaseerd op een strip van Frank Miller, en dit is duidelijk te zien aan de wijze waarop het verhaal in beeld is gebracht. En deze beelden zorgen ervoor dat het niet heel erg bijzondere verhaal toch een overweldigende indruk maakt.

Na de film gaan we allemaal weer naar huis, want de volgende dag begint weer vroeg.

Shakira in het Gelredome in Arnhem / 17 maart 2007
Shakira - Oral Fixation Tour poster

Ellen en ik gaan vandaag naar het concert van Shakira in het Gelredome. Dit concert zou eigenlijk op 3 februari zijn, maar ging toen niet door omdat Shakira keelontsteking had. Ellen heeft Myrthe naar haar moeder gebracht, waar ze een nachtje blijft slapen, en wij gaan rond 18:30 naar het Gelredome.

Als we arriveren, is het voorprogramma van DJ Sosa al begonnen. Deze DJ draait best wel leuk, maar hij staat doodstil achter de draaitafels en er is geen enkele interactie met het publiek. De muziek is dus leuk, maar de show niet.

Het concert van Shakira begint iets na half negen redelijk volgens de planning. Na de opkomst geeft Shakira een spetterende show weg. Alles klopt aan dit optreden: Shakira kan live ook erg goed zingen, en ook de show eromheen is erg leuk om te zien, met als hoogtepunten de rode jurk in No en het slotspektakel bij Hips Don't Lie. Het einde van de show is redelijk plotseling, en na ruim anderhalf uur Shakira verlaten we het Gelredome weer.

Nadat Shakira het podium is opgekomen zingt ze Estoy Aquí, en nadat ze het publiek heeft vertelt dat ze blij is om in Nederland te spelen, zingt ze Don't Bother met gitaar, Te Dejo Madrid, Illegal voorafgegaan door een korte uitleg over dit nummer, Si Te Vas en La Tortura nadat ze de zanger Albert Menendez heeft voorgesteld. Vervolgens gaat Shakira zich omkleden om vervolgens in de rode jurk No te zingen. Nadat ze de jurk weer uitgedaan heeft, gaat ze verder met Whenever, Wherever, waarbij de band wordt voorgesteld, La Pared in een akoestische versie, Underneath Your Clothes, Pies Descalzos en Ciega Sordomuda. Hierna bedankt ze het publiek en lijkt het even alsof het concert voorbij is, waarna ze nog twee nummers speelt. Eerst zingt Shakira Ojos Así en tenslotte Hips Don't Lie waarbij zes danseressen op het podium verschijnen en de laatste noten met enkele confetti-kanonnen opgeleukt worden.

Ter afsluiting gaan Ellen en ik nog even naar de Korenmarkt. Na een paar drankjes bij de Cavern komen we Joris, Martijn en Rob tegen voor Dollars. Als die na een biertje in het hele drukke Dollars besluiten om naar Max te gaan, gaan Ellen en ik nog even langs bij Kaj in Florian. Als we vervolgens weer op zoek gaan naar Joris, Martijn en Rob, blijkt dat Rob en Joris nog wat gaan drinken bij Joris thuis, dus Ellen en ik maken daar ook nog even een tussenstop op weg naar huis.

Geen Shakira in het Gelredome in Arnhem / 3 februari 2007

Ellen en ik zouden vandaag naar het concert van Shakira in het Gelredome. Oma Hubert past vanavond op Myrthe, en wij vertrekken op de fiets naar de thuisbasis van Vitesse voor een avondje Shakira, met in het voorprogramma Cut Chemist.

Als we aankomen bij het Gelredome is het redelijk druk, maar we kunnen toch soepel naar binnen en al vrij snel zitten we op onze plaatsen, die toch meer opzij van het podium zitten dan ik had verwacht. We zitten er slechts enkele minuten voordat er een man het podium opkomt met de mededeling dat hij slecht nieuws heeft. Shakira blijkt last te hebben van een zware keelontsteking en hoge koorts, en in overleg met een arts is het concert afgelast. Het concert is verplaatst naar 17 maart 2007. Ellen en ik gaan, net als de meeste overige bezoekers, snel weer naar huis.

Op de website van Mojo staat 's avonds de volgende verklaring te lezen:

"I am very sad I cannot perform tonight.

Holland is one of my favourite places on earth and I have been looking forward to doing this show for a long time. I promise I will make it up to you when I come back in March to give you the concert that the Dutch people deserve. Thanks for your understanding.

All my love, Shakira."

Het concert van Shakira is verplaatst naar 17 maart 2007.

Oud en Nieuw bij Frank en Olga in Arnhem / 1 januari 2007
Oud en Nieuw bij Frank en Olga

Om middernacht wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar. Er wordt erg veel vuurwerk afgestoken, en het is duidelijk te zien en te horen dat er dit jaar meer kruit in het vuurwerk verwerkt mag worden. De mooiste vuurpijlen en enorme rollen worden afgestoken. Als het in de verschillende straten bij Frank en Olga in de buurt wat rustiger lijkt te worden, wordt er een vuurwerkshow uitgevoerd op het pleintje in de buurt.

Na het vuurwerk gaan we binnen nog even wat drinken. Michael en Kristine gaan redelijk snel naar huis, en Ellen en ik maken het ook niet heel erg laat.