Photo
Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2020
De muziek van 2020 / 31 december 2020

Het einde van het jaar is nog steeds een mooi moment om op het afgelopen jaar terug te kijken. Deze keer doe ik dat (net als de afgelopen jaren) door alle muziek van dit jaar op een rijtje te zetten. In dit geval gaat het dan om de muziek die wij dit jaar binnen hebben gekregen (er zit dus vrij veel muziek tussen die al een paar jaar eerder gemaakt is). Vanwege covid-19 zijn er een aantal concerten uitgesteld (Blackbriar, Rammstein) of afgelast (Ancient Bards), maar voor de aangechafte muziek was het een erg goed jaar.

De favoriete muziek van Myrthe en Daphne is dit jaar nog steeds voornamelijk Top 40 muziek via Spotify. Ellen luistert vooral naar de radio, via de kabel of via internet (Serious Request heeft dagenlang opgestaan, inclusief beeld, via de livestream).

En Marijn luisterde volgens Last.fm dit jaar het meest naar Agnes Obel, Helium Vola, Dool, Zella Day, Dua Lipa, Nightwish en Blackbriar. Dit zijn niet geheel toevallig allemaal artiesten waarvan we het afgelopen jaar nieuwe albums hebben gekocht. Dool kwam in het voorjaar met het geweldige Summerland (deze staat volgens Last.fm bovenaan de lijst met mijn meest gespeelde albums) ongeveer gelijktijdig als Nightwish met het prachtige Human :||: Nature. Op de tweede plaats in de lijst staat Philharmonics van Agnes Obel. Agnes Obel staat bovenaan de lijst met meest geluisterde artiesten omdat we de twee daaropvolgende albums van haar ook nieuw hadden. De derde plek is voor Liod van Helium Vola.

Er zijn ook nog een paar albums die misschien niet bovenaan de lijst staan (bijvoorbeeld omdat ze pas laat in het jaar gekocht zijn of omdat de rest van het gezin ze niet graag hoort), maar die ik erg mooi vind:

 • Amberian Dawn - Magic Forest
 • Avatarium - The Girl With the Raven Mask
 • The Dirty Youth - Project: 19
 • Elle King - Love Stuff
 • Grace VanderWaal - Just the Beginning: Na het zien van de film Stargirl was ik ook wel benieuwd naar deze zangeres (die een hoofdrol speelt in de film) en de cd is de moeite waard.
 • Hannah Fury - Through the Gash: Deze cd stond al een tijd op mijn verlanglijstje maar was moeilijk te krijgen (voor een schappelijke prijs). Het is dit jaar toch gelukt!
 • Marcela Bovio - Unprecedented: Marcela was de zangeres van Stream of Passion en nu zingt ze bij MaYaN. Daarnaast maakt ze zelf ook cd's. Op haar verjaardag gaf ze korting en de helft van de winst aan het KWF. Dat was een goede reden om haar cd's te bestellen. Ze zijn allemaal goed, maar ik luister toch het meeste naar deze.
 • Phantasma - The Deviant Hearts
 • Psyche Corporation - Interstitium
 • Rhapsody - Dawn of Victory: Deze cd stond ook al een tijd op mijn lijstje en is ook lastig te krijgen, mogelijk door de splitsing van Rhapsody in twee nieuwe bands. Dit jaar heb ik de special edition van dit album kunnen bemachtigen.
 • Rita Ora - Phoenix
 • The Wild & Free - Fight Back: Ik kwam deze band tegen dankzij hun crowdfunding campaign op Indiegogo.com. Nadat ik wat op Spotify had geluisterd was ik enthousiast en heb ik meegedaan aan de crowdfunding, en dat heeft dit fraaie album opgeleverd.

En dan zijn er ook nog flink wat albums waar ik gewoon nog niet genoeg naar geluisterd heb, zoals bijvoorbeeld de albums van Ayreon en Epica.

How to do Everything and be Happy uitgelezen / 23 augustus 2020

We hebben flink wat kinderboeken over die de kinderen niet meer lezen en die we niet aan onze buren kwijt konden. Ik verspreid zo nu en dan een stapeltje kinderboeken over de little free libraries in de buurt. Ik stop er vooral boeken in, maar soms haal ik er een boek uit dat ik wel graag wil lezen. De afgelopen week heb ik er een boek van Lieneke Dijkzeul (De verloren zoon) uitgehaald en het boek How to do Everything and be Happy van Peter Jones.

Vandaag heb ik het boek van Peter Jones uitgelezen. Het is erg interessant om te lezen hoe de schrijver zijn geluk/blijheid realiseert, en bovendien is het boek makkelijk leesbaar. Ik vind het een aanrader, al weet ik nu nog niet hoe veel van de aanbevelingen ik uit het boek zal overnemen.

De titel van het boek suggereert dat het een soort time management boek is, maar dat is niet waar. Het "How to do Everything"-deel van het boek gaat eigenlijk niet verder dan het advies om een agenda te gebruiken.

Op vakantie in Noord-Brabant / 10 augustus - 18 augustus 2020

We willen graag een weekje weg voor het echte vakantiegevoel, en we willen graag in Nederland blijven vanwege covid-19. We gaan een weekje naar het Landal-park Duc de Brabant in de buurt van Hilvarenbeek. Omdat dat redelijk in de buurt van Kaatsheuvel is bestellen we ook kaartjes voor de Efteling.

Artificial Neural Network for Regression afgerond / 7 juli 2020
Artificial Neural Network for Regression Logo

Ik was van plan om dit jaar een cursus over artificial intelligence en/of deep learning te doen, en na Deep Learning A-Z: Hands-On Artificial Neural Networks heb ik nu als aanvulling de gratis cursus Artificial Neural Network for Regression op Udemy.com gevolgd. Twee dagen geleden ben ik begonnen en vandaag heb ik deze cursus afgerond. Omdat het een gratis cursus is heb ik geen certificaat en weet ik ook niet precies hoe veel tijd het heeft gekost, maar ik schat dat ik er twee uur mee bezig ben geweest.

De cursus Artificial Neural Network for Regression is een mooie, korte aanvulling op de voorgaande cursus Deep Learning A-Z: Hands-On Artificial Neural Networks omdat in deze cursus een neural netwerk voor regressie wordt toegepast, terwijl in de voorgaande cursus een neuraal netwerk werd gebruikt voor classificatie. Er zijn toch enkele verschillen tussen het gebruik van neurale netwerken bij regressie of bij classificatie, dus ik ben blij dat ik deze gratis cursus ook nog even gedaan heb.

Deep Learning A-Z afgerond / 5 juli 2020
Deep Learning A-Z Logo

Ik was van plan om dit jaar een cursus over artificial intelligence en/of deep learning te doen, en na Machine Learning A-Z: Hands-On Python & R In Data Science heb ik nu als tweede stap de cursus Deep Learning A-Z: Hands-On Artificial Neural Networks op Udemy.com gevolgd. Vandaag heb ik deze cursus afgerond, en volgens het certificaat ben ik er ruim 22 uur mee bezig geweest.

De cursus Deep Learning A-Z: Hands-On Artificial Neural Networks is eigenlijk een logisch vervolg op Machine Learning A-Z: Hands-On Python & R In Data Science, de vorige cursus die ik heb gedaan. In deze cursus worden enkele deep learning stukken (artifical neural networks en convolutional neural networks) herhaald en iets verder uitgewerkt en komen er ook enkele nieuwe netwerken (recurrent neural networks, Boltzmann machines en verschillende auto-encoders) aan bod.

Ik vond dit een erg interessante cursus die zeer geschikt was om mijn kennis over neurale netwerken te updaten. Ook bij deze cursus gaat het vooral over het toepassen, voor de interne werking van de netwerken wordt vaak doorverwezen naar andere bronnen. De volgende cursus van deze makers die ik wil gaan volgen is de gratis Artificial Neural Network for Regression cursus.

Naar de aardbeien drive-in in het Gelredome / 28 mei 2020

Ellen gaat met Daphne naar de aardbeien drive-in in het Gelredome.

Machine Learning A-Z afgerond / 19 april 2020
Machine Learning A-Z Logo

Ik was van plan om dit jaar een cursus over artificial intelligence en/of deep learning te doen, en als eerste stap heb ik de cursus Machine Learning A-Z: Hands-On Python & R In Data Science op Udemy.com gevolgd. Vandaag heb ik deze cursus afgerond, en volgens het certificaat ben ik er ruim 40 uur mee bezig geweest.

Machine Learning A-Z: Hands-On Python & R In Data Science is een interessante cursus waarin allerlei machine learning modellen behandeld worden. De cursus is opgedeeld op basis van de toepasbaarheid, dus na een introductie over data pre-processing komen achtereen regressie, classificatie en clustering aan bod. Vervolgens worden association rule learning, reinforcement learning en natural language processing behandeld. En op het laatst komt deep learning (met neurale netwerken) aan de beurt. De cursus wordt vervolgens afgesloten met k-fold cross validation voor het evalueren van de verschillende modellen en met grid search voor het zoeken naar de optimale hyper-parameters (dit zijn de parameters van het model die niet door machine learning aangepast worden) voor verschillende modellen. De cursus wordt afgesloten met een stuk over XGBoost, een nieuwe machine learning techniek die erg goed en snel met grote hoeveelheden data overweg kan.

Ik vond dit een erg interessante cursus die zeer geschikt was om mijn kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie weer een beetje op te frissen. Omdat er zoveel modellen behandeld worden, is de cursus wel vooral gericht op het toepassen van deze modellen, en gaat niet heel diep in op de interne werking ervan. Hopelijk is de volgende cursus van deze makers die ik wil gaan volgen, Deep Learning A-Z: Hands-On Artificial Neural Networks net zo goed.

Afscheid van mijn lichtwekker / 24 februari 2020
Lichtwekker impressie

Vandaag heb ik afscheid genomen van mijn oude lichtwekker (de lichtwekker op de foto is niet van mij, maar het is hetzelfde model). Ik heb deze wekker ruim 15 jaar geleden voor mijn verjaardag gekregen van Ellen en er jarenlang plezier van gehad. Helaas is de lichtwekker er afgelopen weekend mee opgehouden. Vandaag heb ik zijn vervanger, een Philips Somneo, ontvangen.

Concert van Rhapsody of Fire / 20 februari 2020

Vanavond ga ik naar Willemeen voor een concert van Rhapsody of Fire. In het voorprogramma staan twee bands die ik niet ken, en omdat de optredens al zo vroeg beginnen zie ik alleen de tweede band The Unity.

De tweede band in het voorprogramma (en de eerste band die ik vanavond zie) is The Unity. Deze band speelt heel enthousiast en energiek, maar het is niet helemaal mijn muziek. Ik vind het dus niet zo erg als ze na ongeveer drie kwartier spelen plaats maken voor de hoofd-act van de avond: Rhapsody of Fire.

Na het ombouwen van het podium (dat best lang duurt en waar volgens mij ook nog wat technische problemen opgelost moesten worden) is het eindelijk tijd voor Rhapsody of Fire. Het begin is al gelijk erg leuk, maar het wordt nog beter naarmate de show vordert, vooral omdat ze dan meer nummers spelen die ik ken. Helaas moet ik voor het einde van het optreden (rond 23:15) al weg, want ik moet de volgende dag weer werken.

Concert van Delain en Blackbriar / 2020

Vanavond ga ik naar TivoliVredenburg voor een concert van Delain, met in het voorprogramma Blackbriar. Dit concert is de album release party van Apocalypse & Chill, het nieuwste album van Delain.

Learning How to Learn afgerond / 18 januari 2020

Ik wou dit jaar beginnen met een cursus over artificial intelligence en/of deep learning, zodat ik mijn kunstmatige intelligentie-kennis weer wat kan bijschaven. Dat is niet gelukt, want voordat ik kon beginnen kwam ik een andere interessante cursus op Coursera tegen.

Vandaag heb ik de Coursera-cursus Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects afgerond. Het is een leuke en interessante cursus om te leren hoe je zou moeten leren. De inhoud bestaat uit een mix van aanwijzingen hoe je zou moeten leren (en hoe je je kunt voorbereiden op een toets), best practices, en een stuk achterliggende theorie over het functioneren van de hersenen.

Het lukt niet om zo'n acht uur cursus hier samen te vatten, maar enkele belangrijke tips zijn (naast een goede nachtrust en voldoende beweging):

 • Leer steeds een beetje, verdeeld over een aantal dagen (spatial repetition)
 • Probeer zelf zoveel mogelijk te herinneren nadat je een stuk theorie hebt behandeld (recall)
 • Pauzeer tussendoor regelmatig zodat de stof op verschillende manieren door je hersens verwerkt kan worden (focused/diffuse mode)
 • Test jezelf om te zien of je de stof echt begrijpt

Hoewel het niet de beste manier schijnt te zijn om iets nieuws te leren heb ik toch een samenvatting gemaakt.