Ellen & Marijn
Lief Dagboek 2015
De muziek van 2015 / 31 december 2015

Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om op het afgelopen jaar terug te kijken. Deze keer doe ik dat (net als de afgelopen jaren) door alle muziek van 2015 op een rijtje te zetten, en in mijn geval gaat het dan om de muziek die wij dit jaar binnen hebben gekregen (er zit dus vrij veel muziek tussen die al een paar jaar eerder gemaakt is).

De favoriete muziek van Daphne is nog steeds wel Kinderen voor Kinderen en K3. Myrthe luistert naar Justin Bieber, Adele en Ilse DeLange. Ellen heeft weer veel naar Adele en de radio geluisterd. Ik luisterde dit jaar graag naar Dark Sarah, The Dirty Youth, Angelzoom en Marina & the Diamonds.

Revolve-skin in de officiële Kodi-repository / 30 december 2015
Revolve Logo

De Revolve-skin voor XBMC/Kodi (waar ik in januari van dit jaar een 30 Day Challenge voor heb gedaan) staat in de officiële repository van Kodi.

Kodi is een mediacenter-programma, dus software om films, muziek en andere media af te spelen. Met behulp van een skin is het mogelijk om de interface van het programma helemaal vorm te geven. Er hebben al eerder een aantal mensen aan Revolve gewerkt, maar de skin was nooit helemaal klaar. In januari heb ik Revolve afgerond voor XBMC Gotham, en na de zomer heb ik een versie voor Kodi Helix (de opvolger van XBMC Gotham) gemaakt. In december heb ik een versie voor Kodi Isengard (de opvolger van Kodi Helix) gemaakt. Deze is nu in de Kodi repository opgenomen, zodat iedereen eenvoudig vanuit Kodi deze skin kan installeren.

Revolve is nu dus te vinden in de Kodi repository, maar ik heb ondertussen alle Revolve-bestanden ook naar Github gepusht. Revolve is nu dus ook te vinden op Github.com (en Revolve heeft een Python-script nodig dat ook als los project te vinden is op Github.com).

Marie Kondo - Opgeruimd! / 28 december 2015

De afgelopen tijd heb ik met veel plezier het boek Opgeruimd! van Marie Kondo gelezen. Het boek gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over opruimen. Marie Kondo beschrijft niet alleen hoe je jouw huis effectief kunt opruimen, maar ook haar eigen passie voor het opruimen. Haar anekdotes gaan over het opruimen van andermans spullen, het gevecht met allerlei opbergsystemen en opruim-gerelateerde blessures.

Op vakantie naar Sicilië / 3 augustus 2015 - 12 augustus 2015
Foto van zwembad bij Hotel Doclestate

Dit jaar gaan we tien dagen op vakantie naar Sicilië. We hebben een appartement bij Hotel Dolcestate aan de noordkust van het Italiaanse eiland, met een kiezelstrand en een zwembad. Het is een heerlijke vakantie; we zien de Stromboli, het theater van Taormina, de Griekse tempels bij Agrigento, en we zwemmen veel in het zwembad bij het appartement.

Eerste versie van Helpikverveelme.nl gereed / 13 juni 2015

Op 27 mei zijn Myrthe en ik begonnen aan een website van Myrthe: Helpikverveelme.nl. De website gaat over de Grabbeldoos, een oplossing tegen verveling. We hebben eind mei een domeinnaam geregeld en een eerste pagina neergezet, maar vandaag staat er voor het eerst iets zinnigs op de website, namelijk een stukje uitleg over de Grabbeldoos. Er is nog genoeg toe te voegen en te verbeteren, dat volgt nog.

H80 Festival / 14 mei 2015 - 17 mei 2015

Op Hemelvaartsdag begint voor de zevende keer weer het H80-festival op Hoogte 80 in Arnhem. Het festival duurt weer vier dagen, en wij zijn er dit jaar natuurlijk ook weer vier dagen bij.

Op Hemelvaartsdag, de eerste dag van het festival, is het verschrikkelijk druk. Het is mooi weer, en er zijn heel erg veel mensen. Op sommige plekken op het festival is het zo druk dat ik moet denken aan Koninginnedag op de Korenmarkt. In plaats van kassa's staan er dit jaar munten-automaten op het terrein, en deze worden duidelijk gemarkeerd door hele lange rijen wachtenden. Het schijnt dat sommige mensen wel drie kwartier hebben gewacht totdat ze eindelijk aan de beurt waren. Wij niet, want wij gaan naar een gratis voorstelling: Show Your Hope. Een man met een leuk geel busje laat allemaal schilderijtjes zien die door kunstenaars over de hele wereld zijn gemaakt over het thema "hoop". De schilderijtjes zijn mooi en de man kan goed vertellen. Na afloop lopen we nog even een rondje over het festivalterrein en gaan we vervolgens weer naar huis.

Vrijdag beginnen Ellen en Daphne met kinderyoga, waarbij zij vooral dieren na doen. Ellen gaat gelijk door bij naar de buren (zowel in de straat als op het festival), ze krijgt een massage bij Beppie's Tea-time. Hierna zakken we de heuvel af naar de eerste voorstelling van Cirque du Platzak. Het circus heeft een voorstelling die wel veel elementen heeft van de voorgaande jaren, maar toch weer net iets anders is en bovendien weer erg leuk. Deze keer wordt Myrthe door de tijgers uit het publiek gevist, maar gelukkig heeft ze het wel overleefd. Na de circusvoorstelling haasten we ons naar de voorstelling van Ranja - De magische steen. In deze voorstelling helpen de kinderen enkele elfjes om een magische steen terug te vinden, en ook dit loopt weer goed af. 's Avonds bezoeken we geen voorstellingen, maar genieten we samen met de buren van het mooie weer op het terras.

Zaterdag weten we niet goed waar we beginnen, en zo komen we in de tipi terecht. Hier laat KonFusion allerlei muziek van over de hele wereld laat horen, en tussendoor uitleg geeft over hun instrumenten, de muziek die ze spelen en waarom ze dat doen. Naast de tipi staat de achterkant van een vliegtuig en daar wordt de voorstelling met de vreemde naam "Boot" opgevoerd. De voorstelling is kort maar wel erg grappig en knap gedaan. Voordat Ellen en ik (onafhankelijk van elkaar, zonder kinderen en met buren) naar de vrachtwagen van Oostpool gaan, maken we foto's bij het Fotohuisje. We sluiten de zaterdag af met de voorstelling GTA5 van Oostpool over games en werkelijkheid, en een drankje op het terras met de buren.

Zondag willen we nog naar twee voorstellingen die ons leuk lijken en die we nog niet gezien hebben. We vertrekken bijtijds om kaartjes voor de Gillende Keukenprins te kopen en om alvast van de sfeer van H80 te genieten. We hadden al gehoord dat de Gillende Keukenprins leuk is, en dat is het ook echt. Het gaat over koken en muziek maken, en de ingrediënten vliegen door de keuken heen. Na al dit kookgeweld gaan we naar de laatste voorstelling die we graafg willen zien , FutureShiock van Onderwater. We hebben nog niet veel over deze voorstelling gehoord, maar Onderwater was vorig jaar de moeite waard. En ook deze voorstelling is boeiend. Het gaat over liefde en ouder worden, het is een mix van toneel en interviews op een videoscherm, en het is een mooie afsluiting van het Hoogte 80 festival.

De zevende editie van het Hoogte 80 festival was, ondanks de erg drukke donderdag, toch weer zeer geslaagd!

Eerste versie van Revolve-skin voor XBMC Gotham gereed / 27 januari 2015
Revolve Home Menu

We gebruiken al jaren XBMC als media center software, vroeger op een Xbox en tegenwoordig op een Windows computer. Op de Xbox gebruikte ik altijd Project Mayhem III als skin, maar toen we een Windows computer als media center gingen gebruiken werd het ook tijd voor een nieuwe skin. Via Gathering of Tweakers kwam ik een concept-skin tegen: Revolve.

In tegenstelling tot veel andere skins is Revolve niet horizontaal of verticaal georienteerd, maar gebeurt er veel in cirkels. Hoewel de skin niet meer actief verder werd ontwikkeld, gebruikten we deze skin met veel plezier.

Ruim een jaar geleden heb ik eens een paar views aan de skin toegevoegd en nog een paar anpassingen gedaan, maar eind vorig jaar kreeg ik opeens het wilde idee om de hele skin eens goed onder handen te nemen. En het leek haalbaar om de vele tientallen schermen van de skin in korte tijd aan te passen. Dus in januari ben ik een 30 Day Challenge begonnen om een goede XBMC Gotham-compatible versie van Revolve te maken, en dat is nu gelukt!

Deze eerste versie is zeker niet perfect, is alleen op een Windows computer getest, is waarschijnlijk niet bruikbaar met muis- of touch-interface en is alleen in het Engels bruikbaar. Bovendien ontbreekt PVR-ondersteuning. Deze eerste versie van Revolve is te vinden op Moebiusdream.com.