Photo
Ellen & Marijn / H80 Festival in Arnhem (2013)
Promotie van Theatergroep Ranja
Chatroom van H80 Festival
De Platenbus
Hendrick-Jan de Stuntman
De Hoeden van H80 Festival
De Kinderlokker
WatVertelJeMeNu
Vocal Friday
Les Grandes Lèvres
Rollercoaster Adventure 4D
Jackpot van Tukkersconnexion
Hoeden bij XieXie
Le cirque du Platzak
Le cirque du Platzak
Le cirque du Platzak
De Rupsbaan

Dit is het vijfde jaar op rij dat het H80 Festival wordt gehouden op Hoogte 80 in Arnhem. Het begint op Hemelvaartsdag en gaat door tot de zondag erna. Het H80 Festival biedt vier dagen kunst, cultuur, gezelligheid en hopelijk ook een beetje zon.

Donderdag 9 mei 2013

Donderdag is het mooi, zonnig weer. Ondanks het mooie weer slaan we de opening van het H80 festival over en beginnen we met Melea, een voorstelling van Theatergroep Ranja voor de kinderen. Het toneelstuk gaat over een professor die een robot-prinses maakt. Deze robot-prinses, genaamd Melea, moet de bruid worden van de prins, want het lukt niet om een geschikte, echte prinses te vinden. Ik denk dat de diepere boodschap van dit stuk gaat over de emancipatie van robots, maar daar hebben de kinderen geen last van; zij vinden het een erg leuk toneelstuk. Bovendien hebben Myrthe en Daphne voor de voorstelling de robot ook nog een handje gegeven, dus het is een mooi begin van het festival.

Als we de tent De Afgrond verlaten, begint net een bloedstollende stunt van Hendrick-Jan de Stuntman. De stunt zelf duurt maar zeer kort, maar het hele opbouwen naar de stunt toe is geweldig. Hendrick-Jan weet bovendien het publiek goed te betrekken bij de act, en bij de stunt zelf zijn maar liefst vijfentwintig vrijwilligers betrokken. Wij niet, want wij zitten lekker op het gras in het zonnetje.

Er is ook een kermis-attractie op H80, de Rupsbaan. De Rupsbaan komt uit 1932 en bestaat uit een aantal wagentjes die in een cirkel aan elkaar gekoppeld zijn en rondjes rijden (Daphne noemt het consequent de draaimolen). Halverwege de rit wordt er een doek over de wagentjes getrokken, waardoor de attractie een rups-achtig uiterlijk krijgt. Ellen vindt dit geen groot succes en komt er met een draaierig gevoel in haar maag uit, maar de kinderen vinden het geweldig.

Voordat we naar huis gaan willen de meisjes nog even van de glijbaan in het speeltuintje. En vandaag is het zo druk dat er zelfs voor de glijbaan een flinke rij staat.

Vrijdag 10 mei 2013

Vrijdag is het minder zonnig, maar dat houdt ons niet tegen. We beginnen bij de Kinderlokker, wat nog enige moeite kost omdat de tent op een andere, rustigere plaats staat dan de vorige dag. Bij de Kinderlokker kunnen vlaggen gemaakt worden, stenen geverfd worden, en Myrthe en Daphne gaan een kistje beschilderen zodat het gebruikt kan worden als sieradenkistje.

Terwijl de meisjes aan het schilderen zijn, ga ik naar een voorstelling van De Wolven. Zij spelen Uitgespeeld in een tent naast de Kinderlokker. Als ik een kaartje koop, lijkt het nog erg rustig, maar uiteindelijk zitten er toch een stuk of tien mensen in de tent als het toneelstuk begint. Het stuk gaat over drie actrices en schoolvriendinnen die elkaar tegenkomen bij H80 en elkaar vertellen wat ze hebben gedaan sinds de toneelschool. Dat gaat niet zonder haat en nijd, want een leuke en merkwaardige voorstelling oplevert.

Nadat de kistjes geheel beschilderd zijn, lopen we verder. We komen uit bij een "heeleuk tentje", waar het verteltheater WatVertelJeMeNu voor de kinderen een verhaal over een nijlpaard wordt verteld. De kinderen hoeven niet de hele tijd te luisteren en stil te zitten, want ze worden bij het verhaal betrokken. Ze mogen rondstampen en trommelen.

Ik wil graag een optreden met opzwepende muziek en prachtige dans van Academia Estrella in de Geitenbreier zien, maar als we daar aankomen is er geen opzwepende muziek en prachtige dans, maar staat Vocal Friday klaar om a capella te gaan zingen. Ondanks enkele technische problemen klinkt de zang erg goed, en we zijn al snel vergeten dat we eigenlijk voor de opzwepende muziek zijn gekomen.

's Avonds na het eten ga ik alleen naar de voorstelling van Pinkenbiest, terwijl Ellen bij de kinderen thuis blijft. De voorstelling van Pinkenbiest staat vanavond in het teken van de cd Voorvocht & Vaderland die de dames van Pinkenbiest door middel van crowdfunding willen realiseren. Hoewel deze voorstelling minder scherp is dan de show van vorig jaar is het toch weer erg leuk. Pinkenbiest weet goed te improviseren met ideeën uit het publiek. Als ik na de voorstelling thuis kom, ga ik gelijk naar Voordekunst.nl om een bijdrage aan het project van Pinkenbiest te doen!

Zaterdag 11 mei 2013

Zaterdag is het weer minder mooi, al is er minder regen dan verwacht. We gaan pas aan het einde van de middag naar H80 toe. We komen als eerste uit bij de voorstelling Les Grandes Lèvres, een stuk in de open lucht over de verschillende verwachtingen van mensen op een camping, en hoe zij met deze onderlinge verschillen om gaan. Het stuk begint erg leuk, maar we missen het einde omdat we halverwege de voorstelling heel toepasselijk door een stevige regenbui weggejaagd worden.

Na de slechte ervaring met het weer zoeken we een droge attractie op en belanden we in de RollerCoaster Adventure 4D. We beleven enkele spannende minuten in deze onwerkelijke, leuke achtbaan. Myrthe en Daphne zijn ook erg enthousiast en willen gelijk nog een keer. We kiezen echter voor een ijsje voordat we weer naar huis gaan.

Zondag 12 mei 2013

We beginnen de zondag in De Geitenbreier, waar de Pietjes (al zien we slechts één Pietje) optreden. De kinderliedjes worden enthousiast gebracht en zo vormt dit optreden een mooi begin van de laatste dag van het H80 festival.

Naast De Geitenbreijer kunnen kinderen bij XieXie een mooie hoed knutselen, en dat willen Myrthe en Daphne wel.

Terwijl zij flink aan het knutselen zijn, en Ellen toezicht houd, loop ik een stukje verder naar een grote verlaten gokkast. De gokkast blijft echter niet lang leeg, want vrij snel komen de dame en heren van Tukkersconnexion de kast vullen. Zij spelen Jackpot, een act waarbij de goklustige elementen in het publiek een belangrijke rol spelen. De Jackpot-voorstelling is erg knap gedaan, en door de improvisatie ook onverwacht. Nadat de Jackpot is gevallen loop ik weer terug om met Ellen en de kinderen naar het circus te gaan.

Myrthe en Daphne hebben mooie hoeden gemaakt. Daphne heeft waarschijnlijk honger want ze heeft een half servies op haar hoed geplakt.

Onderaan H80 staan Le cirque du Platzak. We hebben al positieve verhalen gehoord over de circus-voorstelling, maar het weet toch nog positief te verrassen. De voorstelling is leuk, humoristisch, knap en spectaculair. De combinatie van humor en spannende acts, samen met de muzikale begeleiding, maken dit het hoogtepunt van deze editie van het H80 festival!

Voordat we naar huis gaan, mogen de meisjes nog een keer in de Rupsbaan. Myrthe gaat in de Rupsbaan met een klasgenootje, en Daphne gaat samen met de grote zus van Myrthe's klasgenootje in een wagentje.