Ellen & Marijn
HCC Dagen (2004)
Inleiding

Al enkele jaren gaan Ferdinand, Martijn en ik naar de HCC Beurs. Dat combineren we met een LAN-party in hetzelfde weekend. Deze keer is het huis van Diana en Ferdinand (net als vorig jaar) de plaats waar het allemaal gaat gebeuren. Het wordt dus weer een heel weekend lang computer spelletjes spelen, computers openschroeven en hardware erbij klussen.

Donderdag 11 november 2004

Donderdagavond kwam Ferdinand naar Arnhem om eerst een bak lasagne te eten en vervolgens met mij en mijn computer naar Utrecht te rijden. We kwamen rond 22:00 aan in Utrecht, en niet veel later kwam Martijn ook binnenvallen. Vervolgens hebben we tot ongeveer 4:00 's ochtends Warhammer 40,000: Dawn of War en Unreal Tournament 2004 (assault) gespeeld.

De opstelling van de LAN-party
De opstelling van de LAN-party
Vrijdag 12 november 2004

Martijn en ik werden rond 11:00 wakker omdat Ferdinand op de deur stond te rammen en vroeg of we vandaag nog naar de HCC Beurs zouden gaan. Uiteindelijk vertrokken we iets voor 12:30, maar omdat Ferdinand er bij de pin-automaat achter kwam dat hij zijn HCC kaartjes was vergeten, waren we pas om 13:00 binnen bij de HCC Beurs.

Toen we binnen waren bleek dat de HCC Beurs dit jaar uitermate rustig was. Er waren minder stands dan voorgaande jaren, maar er waren ook vooral veel minder bezoekers. Enerzijds was het kleinere aantal stands wel jammer, maar de relatieve rust op de HCC Beurs zorgde ervoor dat we rustig konden rondlopen.

Plattegrond HCC Beurs 2004
Plattegrond van de HCC Beurs 2004 (van www.hccdagen.nl)

We kwamen binnen in hal 8 (groen) en liepen snel door naar hal 7 (blauw). In deze hal staan normaalgesproken veel kraampjes met tweedehands computers en printer benodigdheden, en dat was dit jaar niet anders. Het viel ons wel op dat er dit jaar heel erg veel Compaq Deskpros te koop waren. Vorig jaar hadden Martijn en ik allebei een Compaq Deskpro gekocht, maar er stonden dit jaar veel meer van die kastjes. En bovendien hadden veel Deskpros ook nog een CD speler aan boord. Daarnaast viel op dat er dit jaar nog minder stands waren met software en DVDs.

Logitech QuickCam Pro
Logitech QuickCam Pro

Na hal 7 liepen we door de gang naar hal 12 (ook groen). In deze hal staan traditioneel de kleinere handelaren en winkels. Ook is hier nog genoeg tweedehands spul te vinden. Midden in de hal zagen we een kraam waar tweedehands Logitech webcams (QuickCam Pro) verkocht werden. Zo'n webcam kostte 15 euro, en twee stuks voor 20 euro. Ferdinand en ik hebben dus allebei zo'n webcam gekocht. Een paar kraampjes verder kocht Martijn een verrekijker die (naar later bleek) niet scherpgesteld kon worden. Verder heb ik in deze hal slechts één stand gezien waar veel casemod spullen (zoals fans met lampjes) te koop waren. Martijn was ook nog op zoek naar een kleine 9 inch monitor voor z'n server, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren hebben we die niet gezien. In deze hal stonden wel weer een aantal kraampjes waar Compaq Deskpros verkocht werden. En ik heb nog een reepje SDRAM PC133 128MB geheugen gekocht voor mijn eigen Compaq server. Het geheugen kwam los uit een grote plastic doos en werd in een papiertje gewikkeld voor transport. Of dit geheugen het doet zal pas duidelijk worden als ik weer thuis ben.

Na deze hal liepen we door naar hal 11 (ook blauw) waar de grotere computerwinkels hun stands hebben opgesteld. Ondertussen was het rond 15:30 en werd het redelijk duidelijk wat we wilden kopen, en in deze hal begon het grote koopfeest. Martijn begon het koopfeest door bij MyCom een Western Digital 160GB ATA-133 harde schijf te kopen. Dit kostte nog wel de nodige moeite, want terwijl het overal op de HCC Beurs redelijk rustig was, was het bij MyCom redelijk druk. Martijn en Ferdinand hebben allebei een NEC ND3500 dual-layer DVD burner gekocht bij verschillende winkels. Martijn heeft ook nog een stukje geheugen aangeschaft en ik heb zelf een Maxtor ATA-133 harde schijf van 80GB gekocht bij FunPrice voor slechts 50 euro. Ferdinand kocht ook alvast een Sweex modem, zodat hij later op de dag een Compaq Deskpro tot eenvoudige internet computer kon ombouwen (voor Manon). Martijn heeft ook nog een CardKey voor zijn Nintendo Entertainment System gekocht, zodat hij ook geïmporteerde spelletjes kan spelen.

Impressie van de HCC Dagen
Impressie van de HCC Dagen (van nu.nl)

Het grote kopen was begonnen, dus terwijl we via hal 12 en hal 7 naar de uitgang liepen hebben we nog de nodige meuk gekocht. Ferdinand heeft een Compaq Deskpro (Pentium III 450 MHz, 128 MB geheugen, 10 GB hard disk, CD speler) voor Manon in hal 7 gekocht (die we bij binnenkomst al hadden zien staan). Ferdinand en Martijn moesten ook nog een stapeltje CDs en DVDs kopen om hun burners te testen. De DVDs van Fuji zaten op een spindle, en de 100 Memorex CDs waren los verpakt. Martijn en Ferdinand hebben vervolgens ook nog allebei een lege spindle voor 50 CDs gekocht om de fijne Memorex CDs op te kunnen bergen. Rond 16:30 stonden we weer buiten.

Via Wok To Go zijn we weer teruggelopen naar Ferdinands huis. Daar aangekomen begon het grote klussen. In tegenstelling tot voorgaande jaren verliep dit allemaal erg soepel. Alles werkte meteen en er zaten nauwelijks miskopen tussen. Ferdinand was alleen niet erg te spreken over de Memorex CDs, die door de NEC burner op maximaal 16 speed gebrand kunnen worden.

De Logitech webcams waren helemaal een succes. De beeldkwaliteit was matig, maar het is toch verbazingwekkend hoeveel lol mensen kunnen hebben met een brakke webcam. Op deze pagina staan nog een paar plaatjes van de webcams van Ferdinand en van mij waarbij de matige beeldkwaliteit overduidelijk zichtbaar is.

Ferdinand speelt met z'n webcam
Ferdinand speelt met z'n webcam
Ferdinand probeert zijn webcam hoog neer te zetten
Ferdinand probeert zijn webcam hoog neer te zetten
Diana en Ferdinand lachen om de opgenomen filmpjes
Diana en Ferdinand lachen om de opgenomen filmpjes

Vrijdag avond hebben we vervolgens vooral doorgebracht met de spelletjes Need For Speed Underground 2, Xpand Rally, FlatOut, Nexus: The Jupiter Incident en Axis & Allies. Het eten werd deze avond verzorgd door Ferdinand, die de drie pizza's in de oven heeft opgewarmd. Iets voor 5:00 zijn we naar bed gegaan.

Martijn speelt een spelletje
Martijn speelt een spelletje
Zaterdag 13 november 2004

Zaterdag kwamen Martijn en ik pas rond 12:30 uit bed gerold. Ferdinand was al een tijdje wakker en was druk bezig met het installeren van Windows 2000 op de Compaq Deskpro. Hij had de modem er al ingedrukt, dus ook dat was soepel verlopen. Na de nodige tosti's en koffie zijn we weer voorzichtig met een spelletje begonnen. Eerst hebben we FlatOut maar weer eens gestart. Omdat Martijn graag een soort Destruction Derby wil spelen, heeft hij op internet (FlatOut HQ) een scriptje gevonden waarmee een soort Destruction Derby gespeeld kan worden. Helaas werkt het nog niet helemaal goed, dus er moet nog handmatig wat gehackt worden. Daarna hebben we nog Joint Operations: Typhoon Rising en Unreal Tournament 2004 (capture the flag) gespeeld. We hebben nog geprobeerd om Medal of Honor: Pacific Assault te spelen, maar die kreeg ik niet aan de praat omdat ik nog steeds Windows 98 SE gebruik, en dit spel Windows 2000 of Windows XP nodig heeft. Martijn verzorgde deze avond het eten: Chili Con Carne. We lagen volgens mij nog voor 5:00 in bed.

Zondag 14 november

Vandaag was ik al voor 9:00 uit bed omdat Martijns telefoon lawaai begon te maken. Martijn en Ferdinand kwamen zelf pas rond 11:00 uit bed. Na de tosti's hebben zij nog even FlaOut gespeeld terwijl ik mijn harde schijf een beetje heb opgeruimd. Omdat ik wou proberen nog een ASUS A7N8X-E Deluxe moederbord te kopen bij Computerland (daar voor 89 euro, bij veel andere stands voor 99 euro), en omdat Martijn een budget computer voor Bram wou samenstellen, en omdat Ferdinand misschien toch een Compaq Deskpro voor zichzelf wou kopen, zijn we rond het middaguur weer naar de HCC Beurs vertrokken.

De HCC Beurs was vandaag een stuk drukker dan op vrijdag, maar niet zo druk als voorgaande jaren. We zijn deze keer begonnen bij de Game Expo in hal 9 (blauw). Het was redelijk druk bij de Game Expo, dus we zijn redelijk snel verder gelopen. De Game Expo was niet zo heel interessant, op een stand van PS Games na, waar ze een aantal bordspellen verkochten die gebaseerd waren aan computerspelletjes. Er was een bordspel van Doom en van Age of Mythology. Daarnaast waren er een aantal bordspellen waar computergames van afgeleid zijn, zoals Axis & Allies en Risk. Via hal 10 (rood), waar we nog een minuutje naar de HCC Gebruikersgroep Flightsimulators hebben staan kijken, zijn we weer bij de handelaren aangekomen.

SiPix Style Cam Snap
SiPix Style Cam Snap

We begonnen in hal 11 (blauw), waar bij de Computerland stand bleek dat het ASUS A7N8X-E Deluxe moederbord uitverkocht was. Ik heb daar nog wel een reepje 512MB 400MHz DDR SDRAM geheugen gekocht. Vervolgens zijn we via hal 12 (blauw) naar hal 7 (blauw) doorgelopen, terwijl Ferdinand ondertussen bedacht had dat hij toch geen Compaq Deskpro ging aanschaffen. We kochten daar nog wel gezamelijk een grote doos met 50 lege DVD hoesjes voor slechts 9 euro. Martijn zag vervolgens een aanbieding van een moederbord met processor, die de basis moest vormen voor de computer van Bram. Hiervoor kocht hij een MSI moederbord met een AMD XP processor. Ferdinand kocht ondertussen een headset voor zijn mobiele telefoon, die hij echter niet kon testen omdat zijn telefoon leeg was. En ik kocht ondertussen ook nog een Ozaki speakerset voor slechts 7 euro. In deze hal kocht Martijn nog een Artech CD brander en ik nog een el cheapo SiPix Style Cam Snap camera. Omdat Martijn nu was begonnen aan een computer voor Bram, moesten we weer terug naar hal 12 (blauw) voor nog meer onderdelen. In deze hal kochten Ferdinand en ik allebei een Dr. Cooler cardreader voor 5 euro die 6 verschillende soorten memorycards kan verwerken, en Martijn kocht voor hetzelfde bedrag een eenvoudig Logitech toetsenbord. Voor de laatste onderdelen liepen we weer terug naar hal 11 (blauw). Daar kocht Martijn een Maxtor 80MB hard disk (die nu drie euro duurder was dan vrijdag toen ik dezelfde hard disk kocht), een MSI Radeon RX9250 videokaart en een computerkast. Ferdinand kocht nog een goedkope MP3 speler voor 19 euro bij Computerland, waar hij dan zelf nog een SD kaartje in moest stoppen.

Martijn achter zijn computer
Martijn achter zijn computer
Ferdinand leest het boekje van zijn moederbord
Ferdinand leest het boekje van zijn moederbord
Ferdinand installeert de cardreader
Ferdinand installeert de cardreader

De weg terug was redelijk zwaar, vooral omdat we een computerkast (die Martijn voor Bram had gekocht) en een doos met 50 DVD hoesjes mee naar huis moesten slepen. Thuis aangekomen heeft Ferdinand onmiddellijk zijn MP3 speler geprobeert, en die werkte goed. Vervolgens heeft hij de cardreader ingebouwd. Dat kostte nog wel enige moeite, vooral omdat hij de interne USB aansluitingen niet meteen kon vinden. Deze bleken al in gebruik te zijn voor de USB poorten aan de voorkant van zijn kast. Gelukkig heeft de cardreader ook een USB 2.0 poort, dus hij zal de andere USB poorten niet erg missen. Als laatste testte hij de headset voor zijn mobiele telefoon. Die deed het niet goed. Het lijkt er echter op dat de aansluiting op zijn telefoon niet goed werkt, want ook een andere headset werkte niet.

Afsluiting

De HCC Dagen waren dit jaar een groot succes. In tegenstelling tot vorig jaar (toen Ferdinand voor redelijk veel geld een US Blaster speakerset kocht die echt verschrikkelijk slecht geluid gaf, en een Canon i320 printer kocht die binnen een jaar kapot was) waren bijna alle aankopen erg goed. Alleen de Memorex CDs werken niet helemaal lekker samen met de NEC ND3500 DVD brander, maar als die op 16-speed gebrand worden, geeft dat wel weer een rustpunt op de dag. In de week na de HCC Beurs heb ik ook wat van mijn gekochte hardware geprobeerd. De camera werkt perfect en maakt foto's die qua kwaliteit gelijkwaardig zijn aan de beelden van m'n Logitech webcam. De Ozaki speakers klinken best wel goed voor zulke kleine boxen, en zijn daardoor een perfecte aankoop. En het in papier verpakte geheugen werkte zonder enige problemen, zodat m'n Compaq servertje nu 192 MB geheugen aan boord heeft.

De HCC Dagen zelf waren ten opzichte van voorgaande jaren vrij rustig. Er waren weinig stands, en zeker op vrijdag waren er eigenlijk ook weinig bezoekers. Ook het aanbod was toch weer anders dan vorig jaar. Dit jaar stonden er nog steeds veel kraampjes met allerlei printer benodigdheden, maar er waren nu nauwelijks stands met DVDs en met software. Ook heb ik dit jaar geen stands gezien met verschrikkelijk goedkope printers. Dit jaar waren er wel veel betaalbare eenvoudige tweede hands computers, zoals de Compaq Deskpro. En bovendien waren er ook weer de nodige gadgets, zoals de Logitech webcams, de Ozaki speakers en de Dr. Cooler cardreader. Het was dit jaar een zeer geslaagde HCC Beurs.

Volgend jaar gaan we weer!