Ellen & Marijn
Weekend naar Scheveningen, Nederland (2008)

Voordat Myrthe een broertje of zusje krijgt, willen Ellen en ik nog een weekendje samen weg. Ellen regelt dat haar moeder een weekend voor Myrthe wil zorgen, wij boeken een hotel aan de Nederlandse kust in Scheveningen, en we bestellen twee kaartjes voor Tarzan, de musical die op dat moment in het Circustheater wordt opgevoerd.

Vrijdag 14 maart 2008
Strandhotel
Het Strandhotel is een twee-sterren familiehotel aan het Noordzee-strand in Scheveningen. Het ligt bijna aan het einde van de boulevard en bij de laatste halte van de tram (lijn 1 en 9).
Wij hadden een kamer (nummer 20) met zeer kleine douche en toilet, maar er zijn ook kamers zonder eigen sanitaire voorzieningen. Onze kamer was netjes en redelijk ruim.
Er is iedere ochtend een ontbijt, maar lunchen en dineren is niet mogelijk in het hotel. De ontbijtzaal kijkt uit over de zee.

Zon en wolk Halverwege de ochtend vertrekken Ellen, Myrthe en ik in een volgeladen auto richting Nijverdal, waar Myrthe het weekend bij haar oma zal logeren. We komen tegen de middag aan in Nijverdal en lunchen daar gezamelijk, waarna Myrthe naar bed gaat, en Ellen en ik naar Scheveningen. Zo vroeg op de vrijdagmiddag is het al redelijk druk op de Nederlandse wegen, maar we hebben nauwelijks last van files, en rond vier uur komen we aan in het hotel (nadat we de auto in een nabij gelegen parkeergarage hebben achtergelaten).

Na het inchecken brengen we onze bagage naar de kamer en vertrekken weer naar het strand. We lopen op de boulevard en drinken wat op het met vuur verwamrde terras van de strandtent Blue Lagoon. Hierna lopen we weer richting hotel, en eten we onderweg iets bij het redelijk drukke restaurant Toff. Nadat we ons nog iets hebben opgefrist op onze hotelkamer lopen we naar het Circustheater. Als we binnen zijn, blijkt dat we toch wel erg goede plaatsen hebben. We zitten in de Norton-loge op een meter of tien van het podium. In deze loge hebben we net iets meer beenruimte dan in de zaal, en bovendien lopen/vliegen de hoofdrolspelers vlak langs onze plaatsen. Tarzan is toch wel een hele spetterende en dynamische musical. Het podium lijkt wel een echte jungle en dankzij allerlei touwen wordt ook de hoogte van het podium optimaal benut. Bovendien wordt ook de zaal bij de voorstelling betrokken, want Jane (Chantal Janzen) loopt zingend door de zaal, en Tarzan (Ron Link), de apen en de andere jungle-bewoners verplaatsen zich regelmatig boven het publiek. Na de mooie voorstelling lopen we weer terug naar het hotel, en drinken we onderweg nog iets bij Danielz.

Zaterdag 15 maart 2008
City-Pier-City-loop
De City-Pier-City-loop is een jaarlijks terugkerende halve marathon tussen het centrum van Den Haag en de pier van Scheveningen.
De City-Pier-City-loop van 2008 werd gewonnen door Patrick Makau in 1:00:08 (mannen) en Pauline Wangui in 1:09:49 (vrouwen). De beste Nederlanders, en winnaars van de nationale titel waren Michel Butter in 1:03:17 (mannen) en Nadja Wijenberg in 1:16:32 (vrouwen).

Zon en wolk Zaterdag gaan we na een goed ontbijt in het hotel met de tram richting het centrum van Den Haag. Bij de tramhalte staat al aangegeven dat vandaag de City-Pier-City-loop is, en de tram is volgeladen met kinderen die 1 of 2½ kilometer gaan hardlopen. Als we in het centrum aankomen, gaan wij naar de winkelstraat, want ik wil graag naar de American Book Center (en ik koop daar uiteindelijk twee fantasy-boeken). Vlakbij op het Plein is de start van de City-Pier-City-loop voor de kinderen. Als we een start hebben gezien, bezoeken we nog een paar andere winkels (Intertoys, Van Leest, V&D), totdat het tijd is om te gaan lunchen. We eten een broodje bij Havana, vlakbij het Binnenhof.

Na de lunch lopen we naar het Binnenhof voor een paar foto's en een ijsje. Aan de andere kant verlaten we het Binnenhof weer en gaan we het Mauritshuis in. In het Mauritshuis is een mooie collectie schilderijen te zien, en dankzij een soort mp3-speler kun je als bezoeker een hoop informatie over de verschillende kunstwerken krijgen. Onder de schilderijen zijn werken van Rembrandt, Vermeer en Rubens te vinden. Naast de kunstwerken is het Mauritshuis ook een mooi gebouw en zeker de moeite waard. Na alle kunst drinken we nog een kopje koffie in de bar van het museum.

We lopen richting het Lange Voorhout, en daar vinden we ook de finish van de echte City-Pier-City-loop. Als we op de klok boven de finish zien dat de renners al bijna vijftig minuten onderweg zijn, besluiten we nog even te wachten op de eerste hardlopers. We vinden een mooi plekje vlak voor de laatste bocht, waardoor we de finish niet kunnen zien, maar de hardlopers wel. Al snel komt de eerste hardloper aangerend, en een tweede zit hem op de hielen. Hierna komen de lopers alleen, of later in kleine groepjes langsgehold. Nadat we Greg van Hest, de eerste vrouw en de eerste hardloper van de bedrijvenloop hebben gezien, besluiten we verder te lopen langs de finish en over het Lange Voorhout.

Schelpkade 46
Tijdens mijn studie heb ik een stage gedaan in Den Haag, en omdat dat vanuit Arnhem best een flink stuk reizen is, heb ik ruim een half jaar een klein kamertje gehuurd in Den Haag.
Mijn kamer was een heel klein, maar wel hoog kamertje (2 bij 2 meter vloeroppervlak, ruim 3 meter hoog) in een groot huis met een grote tuin aan de Schelpkade (nummer 46). Het kamertje was even groot als de daaronder gelegen hal (en mijn raam was dus het raam boven de voordeur).
Het huis werd gehuurd door de vereniging Beregoed, en alle bewoners (Wytze, Michiel, Alexander, Helmer, Thomas en ik) waren lid van deze vereniging.

We lopen langs Hotel des Indes en de Denneweg (waar we nog een gallerie met enkele leuke schilderijen binnengaan) richting Javastraat. Als iets eerder dan ik had verwacht zie ik een bekende zijstraat en lopen we naar de Schelpkade. Als we bij Schelpkade 46 aankomen, staat daar een grote container voor de deur. Het huis staat leeg en het lijkt erop dat het gerenoveerd wordt. We maken nog een paar foto's (ook van de grote achtertuin) en lopen dan via de Javastraat naar een tramhalte voor de tram naar Scheveningen (lijn 9). Als we bij de Koninginnegracht aankomen, komen daar nog steeds heel veel hardlopers langs. We blijven dan ook nog even kijken totdat er een volle tram aankomt. Achterin de tram is gelukkig nog genoeg ruimte, dus rond een uur of vijf vertrekken we weer richting Scheveningen. Ter hoogte van Madurodam zien we de laatste deelnemers van de City-Pier-City-loop voor de bezemwagen uitlopen.

In Scheveningen stappen we uit in de buurt van het Kurhaus en lopen we over de bekende pier en een stuk over het strand. Vervolgens lopen we naar het hotel waar we nog even wat bijkomen van de intensieve dag en frissen we ons wat op voor het avondeten. We eten deze avond bij La Galleria, een Italiaans restaurant dat aan het plein voor het Kurhaus te vinden is (en trouwens ook aan de boulevard). Ondanks de lichtelijk gestresste bediening eten we lekker rustig en sluiten we het diner af met ijs. Na het eten gaan we meteen naar het hotel om lekker lang te slapen.

Zondag 16 maart 2008

Regen Als we opstaan blijkt dat het is gaan regenen. En als we na het ontbijt de sleutel inleveren en vertrekken, dan regent het nog steeds. Het is redelijk rustig op de weg, en we rijden in twee uur naar het oosten van het land. Omdat Marietje nog bij oma Kortstee (dus de overgrootmoeder van Myrthe) zou kunnen zijn, rijden we daar eerst naar toe. Marietje en Harrie zijn echter al weg, maar wij drinken nog even een glaasje appelsap voordat we doorrijden naar Nijverdal. Als we in Nijverdal aankomen, blijkt Myrthe al in bed te liggen. En het regent nog steeds.

Als Myrthe wakker is, vertrekken we ook redelijk vlot weer richting Arnhem. Iets voor vijf uur 's middags zijn we weer thuis, en dat is ook leuk.