Ellen & Marijn
A Campingflight to Lowlands Paradise (2005)
Lowlands 2005

We hadden besloten om dit jaar (2005), net als vorig jaar (2004) naar A Campingflight to Lowlands Paradise (kortweg Lowlands) te gaan. Na een korte inventarisatie bleek dat we weer met z'n drieën zouden gaan (Martijn, Ferdinand en ik), dus de voorbereidingen konden beginnen.

Na een hoop mailen en chatten hadden we nog steeds geen afspraak gemaakt wanneer we de kaartjes zouden kopen, en of ieder voor zich een kaartje zou kopen, of dat iemand voor ons drieën alle kaartjes zou aanschaffen. Uiteindelijk heeft Ferdinand de stoute schoenen aangetrokken en een kaartje voor zichzelf gekocht. En dat hielp, binnen een week hadden Martijn en ik ook een kaartje besteld.

Nadat de kaartjes waren geregeld konden de voorbereidingen echt beginnen. Ferdinand had ondanks de belevenissen van vorig jaar nog wel vertrouwen in de Kijkshop tentjes dus hij was van plan om weer zo'n brak apparaat mee te nemen. Ik had besloten om iets meer geld uit te geven, en had een iets duurdere Kijkshop tent gekocht, waarvan de naden van de buitentent ook nog met tape waren dichtgemaakt.

Donderdag

Op donderdagavond brengt Ellen me naar het station en ga ik met de trein naar Utrecht. Als ik na een kwartiertje lopen bij Ferdinand aan kom, blijkt dat hij geen Kijkshop tent heeft gekocht, maar de oude tent van Diana meeneemt. We rijden naar Martijn om hem op te halen, en ook Martijn heeft geen Kijkshop tent bij zich, maar een vijftien jaar oud tentje van vroeger. Nadat zijn spullen ook zijn ingeladen rijden we nog even langs Albert Heijn voor de laatste inkopen en vervolgens door naar Walibi World, waarnaast Lowlands zal plaatsvinden.

Als we in de buurt van Lowlands komen, blijkt dat we niet de eersten zijn. Er staat al een flinke rij auto's stil op de toegangsweg en mensen stappen uit om wat naar hun draagbare radio te luisteren en een biertje te drinken. Zo nu en dan moet iedereen weer snel instappen omdat we weer een stukje kunnen rijden. Op deze wijze komen we uiteindelijk rond 11 uur op de parkeerplaats aan. Hier kunnen we de tassen uitladen en in de stoet op weg naar de ingang van Lowlands.

Bij de ingang blijkt dat er nog veel meer mensen het terrein opwillen, en we staan in een grote massa mensen en kunnen zo nu en dan enkele centimeters vooruit lopen. Om het wachten wat te veraangenamen nemen we nog een biertje. Uiteindelijk komen we rond 2 uur 's nachts op de camping aan. We hebben een Lowlands polsbandje gekregen en een programmaboekje, en van de 36 blikjes bier die we mee hebben genomen zijn er nog minder dan 20 over. We lopen direct naar camping 5, want we hebben het idee dat de andere campings al weer redelijk vol raken. Uiteindelijk is er op camping 5 plaats genoeg en we zetten onze tenten daar in een cirkeltje neer, niet ver van de plaats waar we vorig jaar ook stonden. Ondanks dat we allemaal tentjes mee hebben die we al lang niet meer (of nog nooit) hebben opgezet gaat dit allemaal goed. Na nog een laatste biertje gaan we slapen.

Vrijdag

Als we vrijdag wakker worden, blijkt dat het nog redelijk lang duurt voordat er iets te doen is op het festivalterrein. We kunnen pas half twee naar binnen, en tot die tijd moeten we een beetje wachten en vervelen. Martijn maakt van de tijd gebruik om een stuk zwart landbouwplastic over zijn oude tent te spannen, want hij meent toch wel een paar gaatjes in het tentdoek te zien en er is regen en onweer voorspeld. We zijn blij als we eindelijk het terrein opkunnen.

Programma van Vrijdag
Het programma van vrijdag op Lowlands 2005

Als we het terrein oplopen zijn er nog geen optredens, want die beginnen pas om drie uur. We kunnen echter al wel bij de Texelse Boys kijken. Ferdinand en Martijn proberen in het Music Lab een liedje te componeren op een gameboy.

Om drie uur begint Lowlands met (voor ons) een optreden van Blue Van. Blue Van vinden we niet zo boeiend, dus wachten we in de naburige Grolsch-tent op het optreden van The Polyphonc Spree. Deze grote band bestaat uit 23 blije personen die met veel plezier vrolijke muziek maken. We blijven na het optreden in de buurt van de tent wachten op het optreden van Doves, want Ferdinand wil dat wel graag zien. Als het optreden moet beginnen blijkt echter dat Doves niet komt en is vervangen door KT Tunstall. We luisteren naar haar eerste nummer en gaan vervolgens naar Roisin Murphy, de vrouwelijke helft van Moloko. Het optreden van Roisin Murphy in de Bravo-tent valt tegen, want het lijkt alsof ze het leuke frisse geluid van Moloko wel wil nadoen, maar het lukt niet. De muziek die overblijft komt een beetje inspiratieloos op ons over. Na een paar nummers gaan we snel naar de Alpha-tent voor het optreden van The Kaiser Chiefs.

Het optreden van The Kaiser Chiefs in de Alpha-tent is erg goed. The Kaiser Chiefs spelen leuk en er is genoeg te zien op het podium. Als het optreden is afgelopen gaan we op zoek naar wat eten. Als we het eten hebben gevonden, zien we nog een stuk van het optreden van Johnny Panic op het openlucht podium Charlie. Het optreden is erg energiek, en vooral de bassist haalt de meest vreemde capriolen uit op het podium. Hierna gaan we op weg naar het laatste optreden van de dag, The Prodigy. Het optreden van The Prodigy in de Alpha-tent is geweldig. De zanger is na het eerste nummer al helemaal bezweet vanwege het rondrennen. Na het optreden is er nog een toegift met Poison en Smack My Bitch Up, en daarna nog een tweede toegift met Outer Space.

Na het optreden van The Prodigy gaan Martijn en Ferdinand verder, terwijl ik m'n tent op zoek om te slapen.

Zaterdag
Programma van Zaterdag
Het programma van zaterdag op Lowlands 2005

Na het uitslapen staan we op met een bakje koffie en gaan we vervolgens naar het festivalterrein. Het eerste optreden dat we deze dag zien is het optreden van Zuco 103 in de Alpha-tent. We zien alleen de eerste twee nummers van deze swingende band, want Martijn wil graag naar Buck 65. Buck 65 is een man die met een bak elektronica en een paar platenspelers voor het scratchen muziek maakt, en daar ook nog bij zingt. Het klinkt erg leuk en het optreden is ook leuk om te zien, mede omdat de muzikant zelf zo enthousiast bezig is. Na het optreden van Buck 65 kijken we nog even een klein stukje El Pus, maar dat kan geen indruk achterlaten. Vervolgens zien we het eerste stuk van That 1 Guy, een artiest die alle elektronica in een buis heeft gestopt en daar muziek mee maakt. Het concept is grappig, maar na twee nummers valt hij in herhaling en haken wij af. We eten een pannenkoek en lopen door naar de India-tent voor een optreden van het duo Death From Above 1979. Death From Above maakt stevige muziek en het optreden is leuk. Na het optreden gaan we naar Arcade Fire, waar ik slechts één nummer van zie. Hoewel Arcade Fire leuk is, ga ik naar de Alpha-tent voor het optreden van Nightwish.

Als ik bij de Alpha-tent kom, kan ik nog wel een plaatsje vinden in het voorste vak, maar niet meer echt dicht bij het podium. Het vak is al redelijk gevuld, mede doordat hiervoor het optreden van Bad Religion was en veel mensen zijn blijven zitten. Het optreden van Nightwish is leuk, al vind ik het eerste nummer wel weer erg rommelig (net als bij hun optreden van 11 februari 2005 in de Heineken Music Hall). Als toegift speelt Nightwish I Wish I Had An Angel, wat ze opdragen aan André, de drummer van After Forever.

Na het optreden van Nightwish probeer ik Martijn en Ferdinand bij de Grolsch-tent terug te vinden, maar het is daar zo druk dat dat niet lukt. Nadat ik vruchteloos gezocht heb, loop ik terug naar de Alpha-tent voor het optreden van Marilyn Manson. Vanaf de helling naast de tent kan ik het optreden redelijk goed zien, zowel het podium als de grote schermen naast de tent. Het optreden van Marilyn Manson is vreemd. De zanger loopt tijdens een paar nummers op stelten en geeft verder ook een goede show. De nummers van Marilyn Manson zijn echter niet bijzonder, en alleen de covers zoals Tainted Love en Sweet Dreams komen goed uit de verf, met als hoogtepunt de cover Personal Jesus (die ik dit jaar al eerder had gehoord tijdens het concert van Tori Amos in juni in Ahoy').

Na het optreden van Marilyn Manson loop ik wat rond in de hoop Ferdinand en Martijn ergens te vinden. Uiteindelijk besluit ik om in de Grolsch-tent op jaren 90 muziek te gaan dansen in de hoop dat Martijn en Ferdinand daar ook naar toe komen. De disco is erg gaaf met bekende nummers van The Army of Lovers en 2 Unlimited en Rage Against the Machine. Rond een uur of twee 's nachts komen Martijn en Ferdinand daar ook. We lopen nog even verder over het terrein, maar ik ga toch al snel daarna slapen.

Zondag

Als iedereen rond 11 uur 's ochtends een beetje wakker is, blijkt dat er in de tent naast ons de dag ervoor is ingebroken. Er is een creditcard, een broek, een t-shirt en een toilettas weg. Bovendien hebben de dieven op een pak sinaasappelsap gestaan, waardoor de tent niet leefbaarder is geworden. Terwijl het buurmeisje dat vertelt, komt er een vrouw langs die vertelt dat haar tent ook overhoop is gehaald en dat ze een zaklamp mist.

Na het opstaan bedenken we dat het ook best lekker is om vanavond al naar huis te gaan. Na een moeizaam overleg (mede omdat Martijn nog steeds brak in z'n tent ligt) besluiten we om na The Foo Fighters naar huis te gaan. Dat betekent ook dat we onze spullen vandaag moeten inpakken, en daar beginnen we dan ook maar mee. Doordat we de spullen moeten inpakken en naar de auto brengen zijn we pas laat op het festivalterrein. We missen Millionaire, maar zijn ruim op tijd om nog een Surinaams broodje Kip Kerrie te halen voordat we naar Alpha lopen voor het optreden van Korn.

Programma van Zondag
Het programma van zondag op Lowlands 2005

Korn klinkt erg strak en goed. Toch blijven we maar een paar nummers luisteren, want Ferdinand wil de Editors graag zien, en dus vertrekken we naar India, waar ze gaan optreden. De Editors zijn wel op Lowlands aangekomen, maar hun spullen niet. Ze spelen dus op instrumenten die ze van andere bands hebben geleend. Ondanks deze handicap spelen ze een goed. De nummers zijn echter niet allemaal even spannend en daarom gaan we alweer voor het einde van het optreden wat eten, drinken en vooral zitten. We wachten tussen India en Bravo op het optreden van Arsenal. Als Arsenal aan het spelen is, gaan we eens kijken, maar de muziek kan ons niet echt bekoren. We lopen weer terug naar India, want daar komt Sons and Daughters, de vervanger van de Dresden Dolls. Sons and Daughters klinkt nog wel leuk, maar ook weer een beetje saai. De zangeres wil nog wel een beetje over het podium lopen als ze geen gitaar in haar handen heeft, maar verder is er weinig te zien. Als we weg gaan bij Sons and Daughters splitsen onze wegen. Martijn gaat naar Soul Wax (The Night Sessions) en Ferdinand en ik gaan richting Voicst.

Voicst speelt op Charlie (het openlucht podium) en ze klinken erg goed. Alledrie de muzikanten spelen erg enthousiast en de drummer leeft zich helemaal uit op het drumstel. Zodra Voicst is afgelopen, gaan Ferdinand en ik naar Heather Nova in de naburige Grolsch-tent. We luisteren naar een paar nummers, die goed klinken, maar gaan vervolgens toch weg omdat Ferdinand Incubus graag wil zien. Incubus speelt in de grote Alpha-tent en wij komen daar ruim op tijd aan voor een goed plekje. Incubus speelt goed en strak en heeft een goede show, maar het is niet de muziek die ik leuk vindt, dus ik vertrek na een paar nummers voor het optreden van Nick Cave and the Bad Seeds in de Grolsch-tent. Nick Cave geeft misschien wel het beste optreden van Lowlands 2005. Hij springt energiek over het podium en zingt geweldig. De eerste paar nummers bekijk ik vanuit de Grolsch-tent, maar m'n voeten zijn zo moe dat ik daarna toevlucht zoek tot het veld naast de tent, waar ik lekker kan zitten. Dankzij de grote schermen naast de tent kan ik het optreden toch nog goed volgen. Zodra Nick Cave is afgelopen, loop ik weer naar de Alpha-tent, waar het optreden van The Foo Fighters begonnen is. Het is verschrikkelijk druk bij het afsluitende optreden van Lowlands, en ik kan niet in de buurt van de Alpha-tent komen. Na twee nummers aangehoord te hebben die wel leuk klinken, maar verder weinig in me losmaken, loop ik richting Bravo-tent voor een stukje optreden van Vitalic. Halverwege kom ik Ferdinand en Mertijn weer tegen die op weg zijn naar The Foo Fighters. Na kort overleg besluiten we bij Vitalic te kijken, en dat doen we vervolges ook een paar minuten. Bij Vitalic besluiten we om weg te gaan, zodat we hopelijk voor de drukte het terrein kunnen verlaten.

Hoewel we niet de enigen zijn die voor het einde van The Foo Fighters weggaan, kunnen we zonder problemen weer de weg op draaien. Ferdinand rijdt via Arnhem waar hij mij thuis aflevert.

Lowlands 2005

Iedereen heeft deze keer zijn tent weer mee terug genomen. Of m'n tent echt goed waterdicht is weet ik nu nog steeds niet, maar misschien kan ik dat volgend jaar uitproberen.