Ellen & Marijn
HCC Dagen (2005)
Inleiding
Deel van toegangskaartje van HCC Dagen 2005
Deel van het toegangskaartje voor de HCC Dagen 2005

Ieder jaar zijn de HCC Dagen in november. Eigenlijk stonden de HCC Dagen dit jaar gepland voor het weekend van 12 en 13 november, maar de organisatie had de HCC Dagen toch naar het einde van november weten te verplaatsen. De HCC Dagen zijn dit jaar dus in het weekend van 26 en 27 november, en dat betekent dat Ferdinand, Martijn en ik weer een lang weekend moeten gamen, nerden, en rondlopen over de beursvloer.

Donderdag 24 november 2005

Ellen had voorgesteld om mij met computer naar Utrecht te brengen, dus rond kwart voor negen vertrekken we uit Arnhem. We missen bij Utrecht de goede afslag, en daarom hebben we wat meer moeite om het huis van Ferdinand en Diana te bereiken dan ik gehoopt had, maar rond een uur of tien staat m'n computer dan toch netjes opgesteld en kan de LAN-party beginnen.

De start van de LAN party is niet erg succesvol, en netwerkproblemen waren daar de oorzaak van. We proberen eerst om Need For Speed: Most Wanted te spelen, maar ik kan de server niet vinden. Nadat bij mij de netwerk authentificatie (IEEE 802.1x) is uitgezet, werkt het netwerk wel beter, maar Need For Speed: Most Wanted wil de hele avond niet lukken. Als alternatief gaan we Dungeon Siege II spelen. Zowel Ferdinand als Martijn hebben dit spel al redelijk veel gespeeld, maar ik heb alleen de tutorial-missie gespeeld. We spelen echter maar een kwartiertje, want het spel is niet erg geschikt om multiplayer te spelen. Ten slotte starten we Serious Sam II en zijn tot half drie druk bezig met het uitroeien van Mentals handlangers. Na deze moeizame start hebben we toch nog even serieus geknald als we naar bed gaan.

Vrijdag 25 november 2005

Rond een uur of tien roept Ferdinand door de deur of Martijn en ik al wakker zijn en dat het de hoogste tijd is om op te staan en naar de HCC Beurs te gaan. Omdat het erg slecht weer is (het regent) en de weersverwachting geen verbetering voorspelt (het gaat sneeuwen), gaan we met de auto richting de Jaarbeurs. Ferdinand parkeert de auto langs de doorgaande weg en het laatste stuk lopen we naar de HCC Beurs.

Plattegrond van HCC Dagen
Plattegrond van de HCC Dagen (de stukken van hal 7 en 12 die met een gordijn afgschermd waren heb ik wit gemaakt)

Na binnenkomst lopen we via hal 8, waar vooral grote bedrijven een beetje reclame staan te maken, door naar hal 7 waar normaalgesproken het meest low-budget deel van de markt is, met onder andere boeken. Deze hal is slechts voor de helft gevuld, en de rest van de hal is afgeschermd door een groot gordijn. Door dit gordijn is de gang naar hal 12 niet bereikbaar. In deze hal zien we een zeer goedkope Maxtor-schijf, dus Ferdinand wil later op de dag nog wel terug als hij geen betere aanbieding vindt.

Omdat de gang naar hal 12 niet in gebruik is, lopen we via hal 10 naar de Game Expo in hal 9. Hier staat een stand met de XBox 360, en we spelen even een stukje Gotham Racing. De voedingen van deze XBoxen zijn trouwens onzichtbaar weggewerkt, waardoor het apparaat er strak uitziet. Het spel Gotham Racing is echter een minder groot succes. Ik vind het niet lekker rijden met zo'n XBox-controller en ook Ferdinand en Martijn kost het veel moeite om de auto op de weg te houden. Ook het remmen voelt niet lekker aan, al zal dit mede veroorzaakt worden omdat er geen geluid (van het spel) te horen is. Hierna spelen we een stukje Mario Kart op de nintendo DS. Het speelt wel grappig, maar ook Mario Kart zal niet snel ons favorite spel worden. We lopen verder naar hal 11.

In hal 11 staan de grote winkels met hun stands. Het is druk in deze hal, en soms is het lastig om ergens langs een stand te komen omdat er zoveel mensen staan te wachten en te kijken. We lopen door naar hal 12, waar het laatste deel van de markt staat. Hal 12 is halfvol, en het achterste gedeelte is afgeschermd door een groot gordijn. In deze kleine zaal staat wel een kraam met computerspelletjes en een kraam van Digital Revolution met inktcartridges. Ferdinand en Martijn kopen hier samen een hele stapel inktcartridges voor hun Canon-printers. In deze hal staat ook een stand met grafische tabletten, een soort muisvervanger waarbij je met een pen de muis op het scherm kunt besturen. De variant die hier verkocht wordt, werkt in tegenstelling tot de tabletten van vorig jaar met USB, en daarom kopen Ferdinand en ik allebei zo'n Qware 3d Graphic Tablet. Martijn koopt een Dr. Cooler Cardreader, net zoals Ferdinand en ik vorig jaar ook al gedaan hadden.

Western Digital Harddisk
Western Digital Harddisk

We hebben ondertussen bijna alles gezien, en daarom gaan we nu beginnen met kopen. Ik koop een 9" kleuren-monitor in hal 11. Ferdinand koopt vervolgens een Compaq computer om als server te gaan gebruiken. Deze Compaq is geen Deskpro zoals Martijn en ik die hebben, maar lijkt er wel erg op. Een voordeel van deze computer is dat er een gewone CD-speler ingebouwd kan worden. Op de terugweg koop ik het computerspel Civilization III - Conquests en koopt Martijn een Toshiba Mobile CD-RW PCMCIA drive voor zijn zus. Als we langs een kraam met t-shirts komen, kunnen Ferdinand en Martijn zich niet beheersen. Ferdinand koopt een t-shirt met een joystick erop, en Martijn koopt een t-shrt met de tekst Digital Dick, vormgegeven als een Compact Disc-logo. We lopen ten slotte terug naar hal 7 omdat Ferdinand daar een goedkope Maxtor harddisk heeft gezien. De harddisk is helaas uitverkocht en we lopen bijna zonder harddisks naar buiten. Net voor de uitgang bedenken Ferdinand en Martijn allebei dat ze toch een harddisk willen hebben en lopen we weer terug naar hal 11. Ferdinand gaat proberen om een harddisk bij Computerland te kopen, waar het erg druk is, en Martijn gaat proberen om een schijf te kopen bij MyCom waar het ook erg druk is. Bij Computerland zijn de harddisks uitverkocht, maar bij Norrod weet Ferdinand uiteindelijk toch nog een Maxtor-schijf van 300GB te vinden, al is deze wel een stuk duurder dan de prijs die we aan het begin van de middag in hal 7 hadden gezien. Martijn heeft ook succes bij MyCom en weet daar een Western Digital-schijf van 320 GB aan te schaffen.

We gaan door langs de plaatselijke supermarkt en zijn voor vijf uur al weer terug. Uiteraard wordt nu eerst de aangekochte hardware uitgeprobeerd, en het meeste spul werkt. Alleen de pen van Ferdinands tablet is stuk, en daardoor is de tablet eigenlijk onbruikbaar.

We eten die avond macaroni met ham en kaas en sla met een speciaal door Martijn bereide dressing. En na het eten gaan we weer snel gamen. Eerst proberen we om Need For Speed: Most Wanted te spelen, maar het lukt niet om verbinding te maken tussen de verschillende computers. Als alternatief starten we nog even met Dungeon Siege II, maar de multi-player ervaring is toch een stuk minder leuk dan bij Dungeon Siege en daarom stoppen we binnen een kwartier al weer. De rest van de avond en de nacht spelen we ToCA Race Driver 2 en Unreal Tournament 2004 (team deathmatch en assault). Rond een uur of vier gaan we pitten.

Zaterdag 26 november 2005

We gaan de hele dag computerspelletjes spelen, en moeten alleen nog even de deur uit voor wat boodschappen en patat van de snackbar.

Voor en tijdens het ontbijt speel ik nog even Need For Speed - Most Wanted (single player). Na het ontbijt begint het gamen pas echt. Martijn en ik beginnen met een potje ToCA Race Driver 2 terwijl Ferdinand zijn computer even opnieuw gaat installeren vanwege de nieuwe harde schijf. Als Ferdinand klaar is met de installatie gaan we de Unreal Tournament 2004 modificatie Red Orchestra eens uitproberen. Dit is niet mijn type spel, want ik hou best wel van shooters, maar dan wel met een beetje moderne spullen, en die oude geweren uit Red Orchestra zijn niet bepaald hightech. Vervolgens proberen we nogmaals Need For Speed: Most Wanted, en dat gaat best wel goed (waarschijnlijk mede dankzij de verse Windows-installatie van Ferdinand). Nadat we de scenery van Need For Speed: Most Wanted wel hebben gezien (en daar is helaas niet zo heel veel tijd voor nodig) spelen we een potje Age of Empires III. Dat spel is voor ons alledrie wel even wennen, want we hebben het alledrie nog nauwelijks gedaan. Als we stoppen heeft Ferdinand het meeste land in bezit, maar zijn Martijn en ik nog steeds op de kaart aanwezig.

Na Age of Empires III proberen we Starship Troopers, maar deze brakke shooter werkt niet lekker op m'n NVidia-kaart. Terwijl ik probeer een patch te vinden (de FTP-server van de ontwikkelaar ligt er ook uit, dus daar kan ik de patch ook al niet downloaden) spelen Ferdinand en Martijn even verder. Ze vinden het spel echter dermate teleurstellend dat we snel weer een potje Need For Speed: Most Wanted gaan spelen.

Na het racen spelen we nog een paar minuten Rainbow Six: Raven Shield, maar hiervoor zijn we niet helemaal in de juiste stemming. We sluiten de dag af met een potje Unreal tournament 2004 (assault en team deathmatch).

Zondag 27 november 2005

Als Martijn zondagochtend (nog net voor twaalf uur) beneden komt, hebben Ferdinand en ik bedacht dat we vandaag nog best even over de HCC Beurs willen lopen. Ferdinand wil terug met zijn tablet, en ik wil toch nog even kijken of er meer goodies zijn. Bovendien hebben we erg weinig van de Game Expo gezien.

Tesun Gamepad
Tesun Gamepad

Nadat Martijn even snel een tosti naar binnen heeft gewerkt, lopen we naar de Jaarbeurs voor een tweede bezoek aan de HCC Beurs. We lopen eerst even over de Game Expo om nogmaals naar de tegenvallende XBox 360 te kijken, maar ook om de rest van de Game Expo wat aandacht te geven. Vervolgens gaat Ferdinand zijn tablet ruilen. Ze hebben echter geen vervangend exemplaar, want alle tablets zijn uitverkocht, en dus krijgt Ferdinand zijn geld terug. Gelukkig komen we later nog een Wacom PenPartner tablet tegen, en die kopen Ferdinand, Martijn en ik alledrie. Ferdinand en Martijn kopen allebei nog twee t-shirts, want die worden nu verkocht voor 10 euro per 2 stuks. Ferdinand en Martijn kopen allebei ook nog een USB 2.0 hub (maar niet allebei dezelfde hub), en ik koop heel veel goodies, en vlak voordat we de beurs verlaten ook nog een Canon Powershot A520 met 1 GB extra geheugen en een batterijen-oplader. En we hebben ook nog een XBox 360 polsbandje gekregen van het promotieteam.

De meuk die ik heb gekocht: 1 USB Mini Fan (een hele kleine bureauventilator die via de USB-poort gevoed wordt), twee Tesun USB Gamepads (een dualshock-cloon gamepad, één voor een collega en één voor mezelf), een computerspelletje: Syberia II, zes Tweakers.net casebadges (zie achtergrond), een Vintech Bluelight muismat met USB hub (een harde muismat met ingebouwde vier-poort USB hub die blauw licht geeft) en een USB-stick van 128 MB.

Als we weer bij Ferdinand terug komen racen we nog heel even rond in Need For Speed: Most Wanted, en dan is het helaas weer tijd om af te breken. Martijn brengt mij naar huis.

Afsluiting

Na de vrijdag vonden we alledrie de HCC Beurs wel erg karig. Twee van de drie hallen waar de markt is, waren slechts voor de helft gevuld. Bovendien zagen we de eerste dag ook weinig grappige goodies. Het tweede bezoek aan de beurs op de zondag maakte dit echter helemaal goed. Er waren erg veel goodies, zoals muismatten met USB-hubs, en er was naar mijn idee meer te zien dan op de vrijdag. Uiteindelijk was de HCC Beurs weer een groot succes. De LAN-party was ook wel weer leuk, maar deze keer haden we helaas geen spel dat ons het hele weekend in zijn greep heeft gehouden, en dat was wel jammer.

Volgend jaar gaan we weer!