Ellen & Marijn
A Campingflight to Lowlands Paradise (2004)
Lowlands 2004

We hadden besloten om dit jaar (2004) naar A Campingflight to Lowlands Paradise (kortweg Lowlands) te gaan. Nadat we hadden geïnventariseerd wie interesse had om mee te gaan, bleven om uiteenlopende redenen slechts drie personen over: Ferdinand, Martijn en ik. We gingen dus met drie personen naar Lowlands 2004.

Ter voorbereiding had Ferdinand nog snel drie el cheapo tentjes bij de Kijkshop gehaald, en als de kwaliteit van de tentjes enige relatie had tot de prijs, dan zouden de tentjes Lowlands niet gaan overleven.

Vrijdag

Vrijdagochtend ben ik met de trein naar Utrecht vertrokken, om daar bij Ferdinand in de auto te stappen. Vervolgens hebben we Martijn opgehaald en zijn we richting Lowlands vertrokken. 's Ochtends kwamen we nog redelijk snel aan bij het terrein van Six Flags (toen heette het nog Six Flags, volgens mij heeft het ondertussen alweer een andere naam gekregen), waar Lowlands ieder jaar wordt gehouden. Daar hebben we met veel moeite nog een plekje kunnen vinden waar we onze drie tentjes bij elkaar konden opzetten want het terrein begon al flink vol te raken. Vervolgens zijn we naar het festivalterrein gelopen, wat vanaf onze tentjes nog een beste wandeling was. Het regende de hele dag al een beetje, en dat zou de rest van het weekend ook niet echt veranderen (al werden periodes met motregen wel afgewisseld met stevige buien).

Programma van Vrijdag
Het programma van vrijdag op Lowlands 2004

We waren ruim op tijd op het festivalterrein en zijn eerst even bij Novastar gaan kijken. Halverwege Novastar, wat geen onuitwisbare indruk kon achterlaten, zijn we naar de Zutons gegaan. Na de Zutons gingen we weer terug naar de grote tent voor een optreden van The Hives, dat best leuk was totdat Ferdinand zich in zijn nek liet steken door een wesp. De rest van het optreden heeft Ferdinand doorgebracht in de EHBO-post, en Martijn en ik daar vlakbij, wachtend totdat Ferdinand uitbehandeld was.

Pannenkoeken
Martijn en Ferdinand eten een pannenkoek

Via Keane, waar we een minuutje hebben gekeken, zijn we doorgegaan naar Everlast. De ex-House of Pain zanger zette, ondanks het feit dat hij ziek was en het optreden halverwege moest afbreken om te braken, een zeer strakke show neer. Everlast was voor mij toch wel het hoogtepunt van de vrijdag. Na Everlast hebben we nog een stukje gezien van de Scissor Sisters, en Groove Armada, en wat gegeten. En toen stonden we klaar voor het afsluitende vrijdag-optreden van Faithless in de grote tent. Faithless was leuk, maar viel mij toch een beetje tegen. Ik denk persoonlijk dat Faithless beter in een kleinere zaal tot zijn recht komt dan in een grote tent. Na Faithless zijn we naar de Grolsch-tent gegaan voor de Metal-disco, en dat was ook erg leuk. Toen ik echt niet meer op m'n benen kon staan, ben ik teruggegaan naar de tent.

's Nachts bleek dat die goedkope tentjes niet al te best waren, en ik had last van een kleine lekkage. Gelukkig had ik twee handdoeken bij me, en de ene handdoek heb ik gebruikt om de binnenkant van de tent weer droog te maken. En m'n oude slaapzak was ook niet meer zo goed, ik heb met broek en trui aan geslapen omdat het zo koud was in m'n slaapzak.

Zaterdag

Nadat we waren opgestaan, bleek dat er 's nachts iemand naast Ferdinands tent had zitten schijten. En niet een stukje verderop, maar echt zo'n 2 centimeter naast het tentdoek. Omdat de tenten nogal dicht op elkaar stonden en overal mensen tussendoor liepen, hadden er ook al de nodige mensen in de poep gestaan. En het rook helemaal niet prettig.

Poep naast de tent van Ferdinand
Poep naast de tent van Ferdinand

Martijn had een rolletje tape bij zich, en daarmee heb ik geprobeerd om m'n tent iets te repareren, maar door alle nattigheid wou de tape niet lekker plakken.

Programma van Zaterdag
Het programma van zaterdag op Lowlands 2004

Om een beetje bij te komen van de voorgaande nacht en om de benen een stukje rust te geven, zijn we eerst naar de film gegaan. De film die draaide was de film over Metallica, Some Kind of Monster. Deze documantaire gaat over het moeizame proces dat uiteindelijk tot het Metallica album St. Anger leidde. Ik vond deze documantaire zeer indrukwekkend, vooral omdat de bandleden onderling niet altijd even vriendelijk met elkaar omgingen.

Na de film gingen we naar Velvet Revolver. Velvet Revolver is een band die voor een groot deel bestaat uit ex-Guns n' Roses leden (alleen Axl Rose is vervangen door een andere zanger). Het optreden van Velvet Revolver was erg goed. Na Velvet Revolver zijn we in de grote tent blijven wachten op een optreden van Deus. Via I Am Kloot en Nile zijn we vervolgens naar de Grolsch-tent gelopen voor een optreden van Auf Der Mauer. We waren ruim op tijd bij de Grolsch-tent aanwezig, waardoor Martijn en ik redelijk vooraan bij het podium een plaatje konden vinden (Ferdinand kwam een bekende tegen en heeft tijdens het optreden buiten de tent staan kletsen). Auf der Mauer gaf een zeer goed en vermakelijk optreden, waarbij wel opviel dat de ex-Hole zangeres/gitariste waarnaar de band is vernoemd in haar eentje voor alle dynamiek op het podium zorgde. De rest van de band stond redelijk statisch een beetje muziek te maken. Van dit optreden zijn ook beelden uitgezonden op TV, en daarbij zijn Martijn en ik ook nog duidelijk in beeld gekomen, dus dat was ook grappig.

Na het optreden van Auf der Mauer gingen Ferdinand en Martijn vast naar de Alpha-tent voor The Chemical Brothers, terwijl ik in de Grolsch-tent (op m'n goede plaats vlak bij het podium) bleef wachten op Within Temptation. Het optreden van Within Temptation was geweldig, en wat mij betreft het beste optreden dat ik deze editie van Lowlands heb gezien. Naast de geweldige muziek, waarbij ook al nummers van het toen nog niet uitgebrachte album The Silent Force werden gespeeld, werd het optreden ook zeer goed aangevuld door het decor, de belichting en veel vuurwerk.

Toen Within Temptation was afgelopen, ben ik, samen met bijna alle andere Within Temptation-toeschouwers snel naar de Alpha-tent gelopen om daar het staartje van The Chemical Brothers mee te pakken. Ik stond echter helemaal achterin de tent, en vanaf zo'n afstand was het optreden niet erg spectaculair. Bovendien was ik al weer redelijk moe.

Zondag
Programma van Zondag
Het programma van zondag op Lowlands 2004

De zondag begint met Van Katoen. Deze Nederlandse metalband maakte er een groot feest van. Hoewel crowdsurfen op Lowlands verboden was, vlogen de mensen met bosjes over de hoofden van hus mede-toeschouwers. En ook hulpmiddelen zoals luchtbedden werden niet geschuwd. Ook de zanger droeg zijn steentje bij, en op een bepaald moment stond er een toeschouwer op het podium door de microfoon te schreeuwen terwijl de zanger in het publiek aan het pogo-en was. De sfeer in de India-tent was tijdens dit optreden geweldig.

Na Van Katoen zijn we in de India-tent blijven wachten op het optreden van Blanche. Het optreden was een beetje saai, en daarom zijn we halverwege naar de Grolsch-tent gelopen om naar Oceansize te kijken. Oceansize is een band die misschien nog wel eens interessant kan worden, maar dan moeten de bandleden eerst eens leren hoe ze moeten optreden, en moeten ze ook overwegen om een echte zanger aan te trekken. Het optreden liet dus wel zien dat ze potentie hebben, maar was verschrikkelijk saai. Ferdinand en Martijn konden weg om naar Flogging Molly te kijken, maar ik moest blijven wachten omdat Oceansize door Epica gevolgd zou worden.

En Epica was de moeite waard, want het optreden van Epica was zeer goed. Grote ventilators op het podium zorgen ervoor dat de lange haren van de zangeres en de gitaristen vrolijk in het rond wapperden, en tegen het einde van het optreden werden er zelfs twee grote levende slangen in de act verwerkt.

Na Epica zou ik Ferdinand en Martijn bij The Dillinger Escape Plan ontmoeten. Ik kwam ze echter al buiten de India-tent tegen omdat The Dillinger Escape Plan niet aan hun verwachtingen voldeed. Toen zijn we richting de Higher Grounds-tent vertrokken om daar een beetje uit te rusten, en daar was Stijn net aan het optreden. En Stijn was heel erg grappig!

Higer Grounds
Martijn en Ferdinand buiten bij de Higher Grounds tent

Na Stijn zijn we naar de Alpha-tent gelopen voor een optreden van Danko Jones. Martijn wou Danko Jones erg graag zien, en dat was terecht, want Danko Jones speelde een stevig stukje Rock 'n Roll, en gaf daarnaast een bijzonder leuk optreden. Na Danko Jones was de pap al redelijk op. Toch hebben we nog een stukje Papa Roach gezien, voordat we naar de Alpha-tent gingen voor het afsluitende optreden van The White Stripes. Het optreden van The White Stripes viel mij erg tegen. Hun (bekende) nummers hebben namelijk allemaal een heel strak en bijna drammerig ritme. Dit ritme was tijdens het optreden veel losser, waardoor hun muziek lang niet zo goed uit de verf kwam als op hun album.

Maandag

Op maandag is er helemaal niets meer te doen op Lowlands. Mensen kruipen verdwaasd uit hun tent om die vervolgens zo snel mogelijk af te breken (of te laten staan), en dat deden wij dus ook. Ik heb m'n lekkende tent ter plekke weggegooid, maar Ferdinand heeft 'm nog achterin zijn auto gelegd. Vervolgens hebben Ferdinand en Martijn mij in Arnhem thuis afgezet en zijn zij weer naar Utrecht gereden.

Voor zover ik weet ligt die tent nu (april 2005) nog steeds in de kofferbak van Ferdinands auto.