Ellen & Marijn
Devoxx in Antwerpen, België (2012)

In november is Devoxx, een groot Java-congres in Antwerpen. Ik ga daar samen met vier collega's (Ed, Jeroen, Luuk en Pascal) naar toe. We proberen om een mooi hotel bij het centraal station van Antwerpen te reserveren, maar dat lukt niet. Het reisbureau heeft een ander hotel vlakbij het station geregeld: Hotel Keyserlei aan de gelijknamige straat. Als ik de reviews op internet lees, dan lijkt dit één van de slechtste hotels uit Antwerpen te zijn (geen gratis wifi, een lift die kapot is of vast zit, een hele kleine, warme ontbijtzaal, versleten vloerbedekking, kapotte gordijnen, gehorige kamers en douches die uit elkaar vallen). Desondanks heb ik veel zin in Devoxx.

Zondag 11 november 2012
Hotel Keyserlei
Het Hotel Keyserlei is een drie-sterren* hotel vlakbij het centraal station van Antwerpen.

Minpunten: Het hotel is niet erg fraai. De kamers zijn versleten, er is wat achterstallig onderhoud en de gordijnen op mijn kamer zijn kapot. Daarnaast is mijn kamer (aan de voorkant van het hotel) erg gehorig en wordt ik 's nachts enkele keren wakker door sirenes. Verder is er geen gratis wifi, geen restaurant (alleen een tot ontbijtruimte omgebouwde hotelkamer), geen lobby en geen bar.

Pluspunten: De receptie van het hotel is 24 uur per dag bemand, het personeel is heel erg vriendelijk en de ligging van het hotel, tussen het station en het centrum van Antwerpen is ideaal.

* Officieel heeft het hotel drie sterren, ik denk dat twee sterren beter aansluit bij de staat en de voorzieningen van het hotel.

Zondag komen we na een voorspoedige treinreis aan in Antwerpen. We lopen naar het hotel Keyserlei, dat in niet al te beste staat verkeerd, maar minder erg is dan de reviews op Internet doen vermoeden. Het hotel kan hier en daar best een opknapbeurt gebruiken, en er is geen gratis wifi, maar de ligging is goed en het personeel is erg vriendelijk.

Nadat iedereen zijn spullen naar de hotelkamer heeft gebracht, gaan we met de tram naar Kinepolis, de plaats waar Devoxx wordt gehouden, om ons alvast te registreren voor Devoxx. Het is mogelijk om alvast op zondag te registreren om zo de drukte van maandagochtend te ontlopen. Het is erg rustig, dus het registreren gaat heel snel. Na registratie krijgt iedereen een hippe Devoxx-tas met een t-shirt, pen en papier en reclame van Oracle.

Wij gaan vervolgens wat eten bij het Mexicaanse restaurant Axxes, waar we grote wraps bestellen en ook krijgen. We slaan het dessert over, zodat we nog naar Skyfall in de naastgelegen bioscoop kunnen, maar helaas is het bijna uitverkocht (we kunnen niet meer bij elkaar zitten). We keren terug naar het centrum van Antwerpen en wandelen nog een uurtje rond het centrum en de Grote Markt. We besluiten de dag met een koffie in de bioscoop tegenover het hotel (waar Skyfall al begonnen was, dus daar zijn we ook niet naar de film gegaan).

Antwerpen in de nacht
Antwerpen in de nacht
Maandag 12 november 2012

Na een suboptimale nacht sta ik iets voor zeven uur op, zodat ik om zeven uur bij het ontbijt kan zijn. Het ontbijt is in een omgebouwde hotelkamer, dus de ruimte is vrij klein. Er zijn een stuk of tien tafeltjes in gezet, dus het kan er waarschijnlijk erg warm en krap worden. Gelukkig is er slechts één andere gast als we arriveren. Het ontbijt is verder gelukkig niet slecht. Na het ontbijt (en nadat Jeroen een andere kamer heeft geregeld waar de temperatuur van de douche wel ingesteld kan worden) vertrekken we en gaan we met de tram naar Devoxx.

Als wij bij Devoxx aankomen is het minder druk dan we hadden verwacht, maar we zijn dan ook redelijk vroeg. Na koffie en een zoet croissantje gaan Ed en ik naar een presentatie over Scala: First Steps in Scala. Pascal en Jeroen gaan naar een verhaal over het Play framework. De presentatie over Scala is erg interessant, maar veel te kort om alles te kunnen behandelen.

Presentatie: First Steps in Scala
Presentatie: First Steps in Scala

Na de presentatie, die de hele ochtend heeft geduurd, proberen we om een broodje te bemachtigen. Dit is een hele opgave; iedereen wil wat eten en de inrichting en logistiek is hier niet op ingericht. Na een half uur in de rij komen we in de buurt van de broodjes. Helaas zijn de broodjes op als we vooraan in de rij staan. We verhuizen naar een andere rij, en nog voor het einde van de lunchpauze hebben we een broodje te pakken. Met het broodje in de hand lopen we alvast naar de zaal voor de volgende presentatie.

Deze presentatie blijkt erg populair; alle stoelen zijn bezet en ook de trappen zitten helemaal vol met mensen. De presentatie zelf is fraai gemaakt, maar helaas leer ik er weinig van. Het gaat over HTML5 en JavaScript voor web apps, maar de onderliggende code wordt zeer matig in beeld gebracht. Hierdoor is het een presentatie die laat zien wat er mogelijk is, maar die niet of nauwelijks laat zien hoe dit gerealiseerd kan worden.

Na deze presentatie gaan Ed, Pascal en ik terug naar het hotel. Daar wachten we op Jeroen, die nog iets langer is gebleven en dan gaan we gezamenlijk uit eten. We komen terecht bij restaurant Appelmans in het centrum van Antwerpen. Het eten is uitstekend, maar de bediening lijkt wat onderbemand en we moeten vaak wat langer wachten dan ons lief is. Na het eten ga ik terug naar het hotel en bel ik nog met Ellen.

Dinsdag 13 november 2012

De tweede dag begint ook weer vroeg. Om zeven uur zitten Jeroen en ik aan het ontbijt (Pascal en Ed komen wat later) en om acht uur vertrekken we in een volgepakte tram naar Devoxx.

In de ochtend ga ik naar een presentatie met de naam Important Android Stuff. De presentatie heeft deze vage naam zodat de sprekers tot op het laatst met de inhoud kunnen schuiven. Het gaat uiteindelijk wel over Android en dan met name over animatie op een Android toestel en over het optimaliseren van deze animatie en andere grafische zaken. Het is een interessante presentatie, mede dankzij de beide sprekers die elkaar goed aanvullen, en een grapje niet schuwen.

Ik ga iets eerder weg, zodat ik alvast in de rij kan gaan staan voor de lunch. Hierdoor hoef ik deze keer slechts een kwartier te wachten totdat ik een bakje met koude, garnalige pasta-salade mag meenemen.

Na de lunch ga ik naar de presentatie JavaFX Bootstrap. Zowel de presentatie als het onderwerp zijn interessant, al wordt de sessie na het eerste uur een stuk chaotischer door het grote aantal gastsprekers.

Na de middag-presentatie volg ik nog twee Tools-presentaties over respectievelijk een Arduino-emulator: Virtual Bread Board, en over FastOQL. De derde Tools-presentatie over memory leaks en Plumbr sla ik over om met Ellen en de meisjes te Skype. Door het gebrekkige netwerk lukt dat niet en moeten wij terugvallen op de telefoon.

Als we Devoxx willen verlaten kost dat de nodige moeite. De eerste tram zit helemaal vol en de tweede tram gaat stuk. Als we uiteindelijk bij het hotel aankomen is Luuk daar ook. We gaan gezamenlijk uit eten bij het Italiaanse restaurant Rosanno. Dat bevalt erg goed. Het eten is zeer smakelijk en de bediening is vlot. Na het eten, waaronder een overheerlijke tiramisu, gaan Jeroen en ik naar het hotel en gaan de anderen nog een biertje drinken.

Woensdag 14 november 2012

We staan weer vroeg op, we ontbijten ook weer vroeg en we vertrekken ook weer vroeg. Maar deze keer gaan we niet met de tram, maar met de bus (lijn 23) naar Kinepolis. Als we ruim op tijd aankomen, blijkt dat we in tegenstelling tot de voorgaande dagen niet gelijk de zaal in kunnen. We staan een geruime tijd te wachten, en toevallig staan Joris en Teun van InfoSupport vlak bij ons.

Uiteindelijk kunnen wij na een half uur wachten naar binnen en zoeken we een mooi plekje om de keynote te aanschouwen. De keynote, met gelijk daarop volgend een presentatie over The Future of Java en over The Geek Leaks, is erg geslaagd. Nog voor de lunch beginnen de presentaties echt, en wij zitten bij RESTful Service With Spring 3. Deze sessie begint heel basic over HTTP, maar wordt gelukkig toch nog interessant. Vooral de demonstratie waarbij een game-server met Spring MVC wordt gemaakt is de moeite waard.

Presentatie: Keynote met dansende robots
Presentatie: Keynote met dansende robots

Na deze ronde volgt de lunch. Er staan weer flinke rijen voor de meeste broodje-uitdeelpunten, behalve bij één uitdeelpunt. Daar is helemaal geen rij, dus ik heb mijn broodje snel te pakken. We gaan vervolgens vast op weg naar zaal 4 waar iets over home automation verteld zal worden, en daar zien we nog net het laatste stuk van een presentatie over software development methodes zoals Au Pair Programming, Fragile Programming en Rabid Application Development.

De presentatie over home automation met behulp van openHAB is de moeite waard. OpenHAB is een home automation framework waarmee allerlei zaken via een gelikte interface aangestuurd kunnen worden. Ook de demonstratie waarbij lampjes, een deurbel en een webcam aangestuurd worden is leuk gedaan.

Vervolgens ga ik alleen naar zaal 8 voor een presentatie over closures en collections na Java 8. Deze sessie is echter omgeruild met de daarop volgende sessie over Parallel Computing Made (Too) Easy. Deze presentatie behandelt eerst een framework voor parallel processing, en laat vervolgens ook de valkuilen van parallel processing in het algemeen zien. Na de presentatie blijf ik wachten op de presentatie waar ik eigenlijk voor ben gekomen: Closures and Collections: The World After Eight. Helaas mis ik door deze programmawijziging wel een sessie over de Raspberry Pi. De presentatie over closures is interessant, maar helaas is een groot deel van de inhoud al wel bekend bij mij. Ik sluit de dag af met een presentatie Effective Scala. Deze laatste presentatie is erg interessant, hoewel sommige delen lastig te volgen zijn met mijn beperkte Scala-kennis.

Na de laatste presentatie gaan Ed, Pascal, Luuk en ik met de bus naar het hotel. Dat gaat weer zeer voorspoedig, en na een boodschap en een telefoontje met de dames thuis gaan we uit eten. We willen bij Neuze Neuze gaan eten, maar het feit dat ze woensdag gesloten zijn compliceert de boel een beetje. We komen bij De Pottekijker terecht. Het eten is goed, maar de bediening is onderbemand en de temperatuur is bovenin het restaurant (we zitten op een soort balkon) veel te hoog. Daarom vertrekken we na het hoofdgerecht en slaan we het dessert over. Ik ga terug naar het hotel, terwijl de anderen nog een biertje gaan drinken.

Donderdag 15 november 2012

Als we bij Kinepolis aankomen, kunnen we gelijk de zaal in. Eerst is er een korte aankondiging van JBoss, die de mogelijke nieuwe namen voor de JBoss software bekend maken. En daarna volgt de keynote van Google met de titel Life Online. En dat is ook precies wat Google wil: mensen moeten zoveel mogelijk tijd online doorbrengen. Er volgt een kort product overzicht, waarbij vooral Android 4.2 indruk maakt. Na de keynote ga ik snel naar de aangrenzende zaal voor Building Big Data Pipelines With Spring. Deze presentatie begint interessant, maar het tweede deel laat vooral zien hoe Big Data software met Spring geïntegreerd kan worden en daarbij worden allemaal sheets met Spring configuratie getoond. Na deze presentatie wil ik graag naar een presentatie over anti-patterns, maar deze sessie zit helemaal vol. Ik kijk het eerste kwartier terwijl ik in de ingang sta, maar vanwege het slechte zicht op de sheets ga ik toch maar weg.

Beneden is de lunch al verkrijgbaar, en voordat de drukte los barst heb ik al een bakje met couscous-salade te pakken. Vervolgens probeer ik bij de Oracle-stand te achterhalen hoe lang het nog mogelijk is om voor Java 6 te certificeren. Ik krijg geen antwoord, maar wel de toezegging dat degene die mij helpt er achter aan gaat. En bij JBoss krijg ik een quiz die ik kan invullen om een tablet te winnen. Ik zoek de antwoorden snel op met Google, en ga vervolgens naar zaal 6. Daar zijn in de pauze twee quickies over respectievelijk CloudFoundry en de testtaal Spock.

Na de lunchpauze ga ik naar een ingewikkeld verhaal over Project Nashorn, waarbij aan de hand van Java bytecodes wordt uitgelegd waarom het lastig is om een dynamische taal (en in het bijzonder JavaScript) op de JVM uit te voeren. Na deze interessante presentatie ga ik naar Infrastructure As Code, een sessie over configuration management waar ik na een kwartier vertrek omdat het totaal niet aansluit bij mij. Ik kom mijn collega's weer tegen bij het volgende praatje over AngularJS, een JavaScript framework om wat typische JavaScript-problemen op te lossen. AngularJS is indrukwekkend, en de presentatie zit goed in elkaar. Ik sluit de dag af met een grappige presentatie over The Problem With Women, waar het lage percentage vrouwen in de IT centraal staat, een leuke presentatie.

Presentatie: The Problem With Women
Presentatie: The Problem With Women

Weer terug in het hotel beslissen we om gezamenlijk te gaan eten bij het Nepalese restaurant waar Jeroen al een paar keer heeft gegeten. We eten deze avond bij Yeti House. Het eten is zowel bijzonder als goed. En na het eten keren we terug in het hotel en ga ik mijn tas inpakken.

Eten in Yeti House
Eten in Yeti House
Vrijdag 16 november 2012

Vandaag sta ik weer om half zeven op, om samen met Jeroen om zeven uur te ontbijten. Daarna pak ik de laatste spullen in mijn rugzak en check ik uit bij het hotel. We gaan met de bus naar Devoxx. Ook Devoxx is al aan het afbouwen, de ruimte beneden is afgesloten en daar worden de exposities van de leveranciers afgebroken. De koffie en de broodjes staan nu boven, tussen de ingangen van de zalen in.

Ik ga als eerste presentatie naar Search: The Final Frontier. In deze sessie wordt ElasticSearch getoond, een zoekmachine die eenvoudig geïnstalleerd kan worden, en vervolgens via een RESTful Service of vanuit Java kan worden aangeroepen. De presentatie is interessant, maar het aanroepen vanuit Java krijgt helaas weinig tijd. De tweede presentatie waar ik naar toe ga is mgwt - GWT Goes Mobile. Dit is een gelikte presentatie met heel veel slides, waarin verteld wordt waarom native mobile apps vervangen zouden moeten worden door web apps. Tussendoor wordt er nog iets verteld over PhoneGap, GWT en mgwt. De presentatie is leuk, maar gaat helaas niet diep op de techniek in.

Na de tweede presentatie gaan Ed, Luuk en ik gezamenlijk met de trein naar huis (Pascal is al eerder naar huis gegaan en Jeroen gaat later). De terugreis verloopt voorspoedig en ik ben ruim voor het avondeten weer thuis.